Jordnötssmör

Livsmedel JKL. 25 feb 2014.

Jordnötssmör borde vara mycket enkelt – malda jordnötter med eller utan salt. I USA måste den enligt lag innehålla minst 90 procent jordnötter, men när amerikanska Skippy säljer jordnötssmör i Sverige så innehåller den 79 procent jordnötter.


Jordnötssmör innehåller ofta tillsatt vegetabilisk olja/fett (oftast av odefinierad sort och härdad) och olika sockerarter t ex dextros.


Se upp för
Allt annat än jordnötter och salt.


Leta efter
Märkena Green Choice, Kung Markatta, De Rit Naturprodukter och Monki har produkter som bara innehåller jordnötter med eller utan salt.


Tips
Köp en god sort och bred på en Finn Crisp. Jordnötssmör passar också i matlagning, speciellt i thailändsk- och indonesiskinspirerade rätter.
 

 
RSS

3 kommentarer

  • Köpa jordnötssmör? Är du knäpp? 500 gr salta jordnötter 4 msk socker (farinsocker eller råsocker) Knappt 1 dl olja (ej oliv-) Lägg alla jordnötter, socker och hälften av oljan i en matberedare. Kör tills alla nötter har blivit en smulig massa. Tillsätt därefter mer olja matskedsvis tills massan är trögflytande. Det är viktigt att inte ta för mycket olja eftersom smöret lätt skiktar sig. Av samma skäl skall smöret förvaras kallt, men inte för kallt eftersom det då blir svårbrett. Högst upp i kylskåpet är perfekt. När du väl har smakat det här jordnötssmöret så kommer du aldrig köpa färdigt igen.
    Andreas. 2 feb 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vilket bra recept! Tack!
    Anna. 12 feb 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Verkar som att Skippy har tänkt om eftersom det nu är 90% jordnötter även i de svenska burkarna.
    Chris. 3 jun 2015 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Senaste blogginlägg

Annons:

Medlemmsannons_ny

EldrimnerYH_D

Veckans snackis Den citronfria citronsyran