E 102 - Tartrazin (färgämne)

E-nummer Färgämnen. 27 feb 2012.

Funktion

Färgämne som ger gul kulör.


Framställning

Syntetiskt framställt.


Användningsområde

Används i t. ex. läskedryck, såser och mandelmassa.


Kända hälsorisker

Azofärgämne som kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner, t.ex. astmaanfall, utslag och rinnande ögon och näsa. Misstänks även kunna orsaka hyperaktivitet hos barn. Fick innan Sverige gick med i EU endast användas i ett fåtal produkter (cocktailbär, sprit och drinkmixer).

 

 

 

 

 

 RSS

2 kommentarer

  • Ajdå, det här fanns visst i Mountain Dew, min favoritläsk. Lät ju inte sådär jättebra..
    Mattias. 30 aug 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag tycker inte att man ska tolka hälsoriskerna alltför bokstavligt. Har man inte upplevt någonting tidigare så tillhör man förmodligen inte riskgruppen. Men barn ska definitivt inte få ämnet i sig, och det är bra att produkter som innehåller E102 också varnar för detta.
    Kalle. 13 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

E-nummer

Här kan du söka på E-nummer och lära dig mer om vad de står för. 323 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och andra EU-länder och måste deklareras på förpackningen. Tillverkaren kan välja mellan att ange E-numret eller skriva ut ämnets namn, funktionsnamnet ska dock alltid anges. Utöver dessa tillsatser finns tusentals aromämnen som inte behöver specificeras


Informationen i guiden kommer ursprungligen från Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken från 2007, även om en del uppgifter har lagts till senare. Vi har också tagit bort och lagt till tillsatser i takt med att EU:s regler har förändrats.

 

Tips: Om du letar efter ett visst E-nummer eller benämning, klicka här: Se alla E-nummer >> och sök sedan med webbläsarens sökfunktion.


Ladda ner E-nummerguiden i PDF >>


Senaste blogginlägg

Annons:

EldrimnerYH_D