Citronpeppar

Livsmedel CDEF. 3 dec 2008.

Den citronpeppar du hittar på hyllan i vanliga livsmedelsbutiker är oftast fusk rakt igenom. Här finns ingen citron och knappt någon peppar. Ingredienserna är istället citronsyra och salt. Och så smakförstärkaren mononatriumglutamat förstås.

Se upp för
Sådant som kallas citronpeppar. Det kan finnas små lokala kryddtillverkare, men inte ens där går man säker.

Leta efter
Riktig svartpeppar och riktig citron istället.

Ekologiskt
Änga gård, Sala tillverkar sedan två år tillbaka en helt igenom ekologisk citronpeppar. Den innehåller inget salt och citronsmaken kommer från citronpulver. Går att beställa på www.angagård.se

Tips
Rivet citronskal ger citronsmak, pressad citronsaft ger viss smak beroende på sort och mognad, men framför allt syra.


RSS

5 kommentarer

 • Det finns kravmärkt citronpeppar, men är den tillräckligt bra?! Den burken som jag har här hemma innehåller salt, svartpeppar, citronsyra, gurkmeja, lökpulver, vitlökspulver, paprika, kalciumkarbonat och citronskal. Kommentera!
  mattias holter. 19 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag hittade en citronpeppar idag med 75 % svartpeppar och 25 % citron. Jag köpte den på ICA Maxi. Mer info på www.spize.dk
  Mats Andersson. 27 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • har också kryddan från spize hemma tyvärr ger den inte den syrliga smaken och peppar smaken blir dominant.. Hur är föresten den citron man köper på flaska? Det får bli pressad citron i fortsättningen
  simon. 8 dec 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag gjorde egen citronpeppar, det var jättelätt att göra! Riv citronskal och låt det torka. Mal det till pulver och bland med salt, svartpeppar (inte för mycket, det ska vara mer citronskal än peppar) och ev. socker och lite citronsyra. I början doftar det nästan bara svartpeppar men citrondoften kommer fram efter ett par dagar.
  Artemis. 3 jan 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag gör också egen citronpeppar som Artemis, men pressar citronsaften över saltet och låter det torka in. Sedan kan man tillsätta lite lök om man vill. Gör samma sak med lime och det är fantastiskt gott!
  Katrin. 8 aug 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson, till det kommer egna iakttagelser och erfarenheter. Till en början blir tipsen av naturliga skäl Stockholmstunga. Vi som dragit igång sajten bor alla i området, men meningen är att vi med hjälp av alla virtuella läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Senaste blogginlägg

Annons:

EldrimnerYH_D