I Alex Schulmans och Sigge Eklunds podcast, avsnitt 457 den 5 februari 2021, pratar de om Årets Matbluff och om Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.

Många felaktigheter förekommer, som vi på Äkta vara förstås inte fick försvara eller kommentera i programmet. Därför gör vi det här:

46:57:
De tar upp hästköttsskandalen som exempel på matbluffar.
Äkta vara svarar: Normalt brukar vi inte se detta som en bluff. Det var grövre än så. Det var rena olagligheter.

48:35:
"Kan det vara typiskt svenskt med felaktiga produktbeskrivning på matvaror."
Äkta vara svarar: Som vi brukar berätta finns denna tävling som vi inspirerats av i Nederländerna och Tyskland (och är där betydligt större än här.) Typiskt svensk? Nja.

49:04:
Citat: "Jag blir så otroligt irriterad på det" (att Äkta vara och Björn Bernhardson får komma till studion...). "Det är en kulturell grej man blir galen på. Den där renhetssträvan."
Äkta vara svarar: Det är väl ganska märkligt. Det finns svensk och internationell lagstiftning på att det vi stoppar i oss ska deklareras tydligt. Ofta tar vi snabba köpbeslut när handlar vi vår mat. Detta utnyttjar en del producenter för att få oss att tro något som kanske inte riktigt är sant, dvs så att vi köper matvaran på lite felaktiga grunder. Det kallas att bluffa, men Alex&Sigge verkar märkligt nog benämna detta som renhetssträvan. I förlängningen av deras resonemang så skulle matförpackningar kanske få ha nästan vilken text som helst.

50:50:
Här berättas att Bernhardson inte förstår hur man smaksätter med tryffel. Man säger då att den godaste tryffelsalamin, och den som anses vara den bättre och finaste, är den som smaksätts med smakämnen. Och lägger till att Bernhardson "...har inte förstått hur man smaksätter en tryffelprodukt".
Äkta vara svarar: Det hela är ganska konstigt. Alex och Sigge verkar inte förstå vad bluffande är. Eriks tryffelbearnaise är en sås som saknar tillstymmelse till smör fastän smör är huvudingrediens i bearnaise och ändå får förpackningen prydas med kändiskocken Lallerstedts medaljer och citatet "Min finaste". Den skulle förstås inte platsa på någon av hans restauranger. Den mikroskopiska mängden tryffel i såsen smakar förstås alldeles för lite (troligtvis ingenting) och därför har man tillsatt syntetisk aromämne. Sammantaget tyckte de röstande i tävlingen att det var bluffigt. 

51:35:
Varför är det ett problem med att smördeg inte längre innehåller smör?
Äkta vara svarar: Jo, som vi berättar så har väldigt många nominerat smördeg till Årets matbluff, och därmed kunde juryn inte ignorera detta faktum att folk retar sig på att man nästan inte kan få tag i smördeg gjort på smör. Och i finalen visar det sig att folk tycker att detta är ett problem. Man vill kunna köpa det man tror man köper. Av de 14 smördegar som Äkta vara hittade i en undersökning hade tre stycken smör i sig. Majoriteten var istället gjorda på palmolja. En av de gjorda på smör är döpt till "Äkta smördeg" bara för att kunna skilja ut sig. Det verkar alltså vara så att folk vill att smördeg ska vara gjord på smör, och tycker alltså inte som Alex&Sigge, som tydligen inte bryr sig.

Man har kanske också missat, det vi poängterat, att detta kanske mest är ett underkännande av ett myndighetsbeslut, nämligen att Livsmedelsverket har bett EU att få tillåta smördeg utan smör. Och därmed verkar Årets matbluff visa att man inte håller med myndigheten. På ett sätt kan detta ju ses som en del av vår demokrati – att folk tycker till om myndighetens beslut.

53:00:
Programledarna hävdar att om man kallar en sås för gräddfil så betyder det inte att den är gjord av gräddfil, utan bara smakar som gräddfil. "Det vet ju t.o.m. mina barn".
Äkta vara svarar: Stackars barn! Att de har förälder som tycker att de inte ska kunna lita på matförpackningen. Resonemanget att när något heter som en ingrediens så ska man veta att denna inte finns i produkten är ju ganska befängd. 

53:34:
De påstår att Svensk Honungsförädlings logga är blå med gul text och inte ser ut som en flagga.
Äkta vara svarar: Den är blå med vit text men gula kanter och är formad som en i vinden, böljande flagga eller vimpel.

55:38:
Påstår att Björn Bernhardson är "med nu varannan dag" "...i Nyhetsmorgon".
Äkta vara svarar: Hur kan två korta inslag (på 7 minuter) per år, med en veckas mellanrum, anses som särskilt ofta?

56:20: De citerar: "Nu har svenska folket sagt sitt. Årets matbluff korad."
Äkta vara svarar: Vi kan inte hitta detta citat någonstans på vår sajt. Det kan finnas någon media som skriver så. Vi använder ibland uttrycket "svenska folket" just för att förstärka det faktum att alla får nominera och alla får rösta.

56:56:
De kollade hur många som röstat och det är 0,05% av svenska folket och utnämner då Äkta vara till "Årets kommunikationsbluff".
Äkta vara svarar: Man kan ju undra på vilket sätt detta är en kommunikationsbluff. Vi redovisar exakt hur många som röstat totalt och på vinnaren. Precis som i alla demokratiska val där det är frivilligt att rösta så antar man att valresultatet är representativt. Dessutom var det så i år att smördegen tog tidigt ledningen och vann ganska klart. Så det verkar vara tydligt att folk tycker att smördeg utan smör inte borde tillåtas, även fast det bara är en liten del av landets totala befolkning som röstat.

Vi får dessutom massor med respons, både från folk i branschen och från konsumenter, på hur viktigt vårt antipris är. 


Några ytterligare tankar från Äkta vara:
För övrigt är det inte så konstigt att just Schulman och Eklund tar så lätt på företagsetik och marknadsföringsregler. Pod-duon har upprepade gånger fällts för sina reklambudskap för olika produkter. Exempelvis när de i en Instagrampost gjorde reklam för sitt eget vin med orden:

"NU ÄR VINET HÄR! Vårt bordeaux-vin som heter Complicity som är så gott och lättdrucket som saft. Beställ hem det nuuu – och drick en halvflaska innan du lyssnar på podcasten så blir podcasten BÄTTRE!” 

Och senast gällde det ett reklaminslag för snapsen Swedish Tonic Gin & Tonic Snaps, som sändes i Alex & Sigges podd, och enligt Konsumentverket bröt mot alkohollagens krav på måttfullhet. Så vem ligger då bakom snapsen i fråga, som podduon alltså fått reklampengarna ifrån? Företaget heter Great Brands AB och ingår i samma företagsgrupp som … Herrljunga Cider – en av de fem nominerade till Årets Matbluff. 

Anar man ett samband?



Annons