Senaste boken
NYHET I AUGUSTI 2020
I Château Vadå (se nedan) avslöjade Mats-Eric Nilsson hur lätt det är att bli lurad av vinbranschens vackra slott och fagra löften. Nu kommer den fristående uppföljaren Nyfiken på naturvin (2020), om industrivinets raka motsats.
Här finns allt du behöver veta om de viner som framställs utan skadliga gifter och onödiga tillsatser: rött, vitt, rosé, bubbel och orange! Visste du att den första årgången gjordes redan för 8000 år sedan?
Tillsammans med fotografen Lena Granefelt får vi följa med till ett av de hetaste naturvinsområdena, sydfranska Languedoc, och även möta många eldsjälar från andra delar av denna spännande vinvärld.
För alla som blivit nyfikna på detta småskaligt framställda vin är detta den första riktiga guiden på svenska. Var kan man hitta det? Hur smakar det egentligen? Vad är ett rimligt pris att betala för en flaska? Och stämmer det att man blir mindre bakis? Boken, som är full av kloka tips och roliga fakta, innehåller även en unik förteckning över mer än 900 naturvinsproducenter.
Tidigare böcker
Den hemlige kocken (2007)
Varje dag kommer det ut mer än en ny kokbok i Sverige. Utgivningen dignar av sensuella citroner, underbara olivoljor och den senaste hälsometoden. Men vad händer med livsmedlen innan de kommer in i våra kök? Såväl till vardags som till fest sätter vi aningslöst i oss mängder av tillsatser och substitut, lurade av reklamens budskap om hemlagat och hälsosamt. För myndigheterna är det huvudsaken att livsmedlen inte är direkt hälsovådliga. Sedan är det fritt fram att sälja glass som inte är glass och cider som inte är cider.
Mats-Eric Nilssons väldokumenterade avslöjanden gäller inte bara skräpmat, utan allt från färskpressad juice och butiksbakat bröd till tryffelolja och balsamvinäger, en vanlig vinäger som sötats och färgats med karamellfärg. Den äkta varan är så dyr att den njuts droppvis med pipett. Med författaren som personlig och engagerad guide berättas samtidigt industrimatens moderna historia. Om de välorganiserade kampanjer som fick motsträviga husmödrar att glömma hur riktig mat lagas och smakar.
Boken innehåller även en uppslagsdel med ett 50-tal olika livsmedel. Hur går fusket med dem till och var kan man hitta de oförvanskade alternativen? Här finns en karta med gårdsbutiker samt en säsongskalender över när man ska äta vad. Sist finns en praktisk guide till alla de 320 förvirrande E-numren. Hur framställs dessa kemikalier och kan de vara farliga för hälsan? Och hur manipulerar de våra smaklökar?
Har sålt i en kvart miljon exemplar och har översatts till norska och finska.
Mats-Eric Nilsson ville inte lämna läsarna i sticket. Därför skrev han Äkta vara (2008), som är en "överlevnadsguide för den krävande konsumenten". Här finns en noggrann genomgång av 150 livsmedel med beskrivningar av hur de på olika sätt manipuleras, men också hur man kan hitta de goda alternativen.
Boken innehåller dessutom:
• De vanligaste tillsatserna
• Allt står inte på förpackningen
• Guide till märkesdjungeln
• Genomskåda matreklamen
• Så styr butiken dina inköp
• Användbara webbadresser
Döden i Grytan (2010) skrev Mats-Eric Nilsson tillsammans med kollegan Henrik Ennart, grävande matjournalist på Svenska Dagbladet. Bokens undertitel är Om vår rädsla för riktig mat och är en omskakande skildring av hur den storskaliga matproduktionen ser ut i Sverige och i världen. Den ger också inblick i hur hygienismen fjärmat oss från det mest grundläggande i livet: att laga och äta mat. Slutsatsen är att mat inte bör produceras på samma sätt som mobiltelefoner och gymnastikskor och att råvaror inte kan Mat bör inte produceras enligt samma principer som mobiltelefoner och gymnastikskor. Råvaror kan inte tryckas in i vilka storskaliga industriella mallar som helst utan att det riskerar att bli allvarliga problem.
I augusti 2011 kom boken Smakernas återkomst (2011) som är en kokbok, men också en matkulturell vandring bland råvaror. Boken är tänkt att inspirera oss att välja mat när den är som bäst och inte köpa jordgubbar i december eller sparris i februari. Under ett år har fotografen Lena Granefelt följt Mats-Eric och Anna Karin i köket i stan och på gården på Gotland. Maten lagas tillsammans med familj och vänner.
I sin nästa bok, Saltad nota (2013), vänder han istället blicken mot fusket på restauranger och kaféer runt om i Sverige. Allt från finkrogen till snabbmatskedjan granskas. Bland annat förfalskade menyer, halvfabrikat och dolda tillsatser kan ligga på konsumentens tallrik. Boken innehåller också en menyguide med en unik sammanställning av 29 kedjors ingrediensförteckningar och en ingrediensguide över 100 av de "råvaror" som krogarna ofta använder.
Måltidens magi (2017) handlar snarare om hur vi äter. Vad gör de ständigt nya kostråden och dagens allt mer stressade och asociala ätande med oss? Han berättar också om måltidens funktion genom tiderna och i olika kulturer och tipsar om hur vi kan hitta tillbaka till ätandets välgörande gemenskap.
Château Vadå (2018) är Mats-Eric Nilssons 7:e bok och denna gång handlar det om vinfusk och inte om matfusk. Han har gjort en grundlig granskning av vinbranschen och kan avslöja flera uppseendeväckande detaljer som varit väl dolda för allmänheten. Varför får vi konsumenter inte veta vad vinet innehåller?
Han har i sin research besökt stora tillsatsmässor och grävt djupt i hur ett fabriksvin egentligen blir till. Men han har också besökt genuina vingårdar där han intervjuar vinmakare som har viktiga saker att berätta. Slutligen finns en del bra tips om hur man kan hitta mer oförfalskade alternativ.
Mats-Eric Nilsson har varit nyhetsjournalist i över 30 år. Han föreläser i Sverige, Norge och Finland.
Läs mer om Mats-Eric Nilsson här >>
Boka föreläsning här >>