Gröna oliver

Läs mer om filmen här >>

De flesta av oss ser oliver som traditionell och genuin mat från Medelhavet. Men ibland måste man kolla lite extra.

Tips: När du tar en vara för första gången. Kolla ingrediensförteckningen. Innehåller produkten det du trodde?


Nitritfri julskinka

Läs mer om filmen här >>

I Sverige tillsätts nitrit i chark och julskinkan för att göra köttet vackert rosa och påverka smaken, men man skyller på att det tillsätts för att skydda oss mot botulinumförgiftning. I Finland där 98% av julskinkorna är utan nitrit så finns det inte ett enda fall av botulinumförgiftning kopplat till kött.
Det är inte lätt att hitta nitritfri skinka. Vi vill att konsumenten ska kunna välja.


Buljong eller smakförstärkare?

Läs mer om filmen här >>

Det är stor skillnad mellan riktig köttbuljong och den som kommer i form av en tärning. Knorrs Oxbuljong innehåller väldigt lite av det som riktig buljong innehåller, dvs avkok från kött, grönsaker och kryddor. Smaken är istället fejkad med tillsatser, aromer, jästextrakt etc, vilka utgör en betydligt större del av innehållet. Smakförstärkarkub?


Bröd eller tillsatsbomb?

Läs mer om filmen här >>

I sin enklaste form innehåller bröd: mjöl, vatten, salt samt jäst eller surdeg. Den andra limpan i filmen är dock raka motsatsen, fylld med tillsatser och industriella ingredienser. Med tanke på detta är det namn som det säljs under, "Bondens råglimpa", rätt illa passande. Och trots att den säljs om om den vore bakad i butiken är det endast en grädning som har skett där. För bakandet av detta bake off-bröd står bagerijätten Bonjour/Lantmännen unibake


Vad gömmer sig i sushin?

Läs mer om filmen här >>

Många tänker nog att sushin är genuin och naturlig. Så även den picklade ingefäran. Men vad du inte får veta på sushirestaurangen är den nästan alltid är laddad med tillsatser. Ofta innehåller den faktiskt en rad med konstgjorda sötningsmedel, som aspartam, sackarin, acesulfam-K och sukralos. Fråga vad den innehåller nästa gång du köper sushi!


Vad innehåller glassen?

Läs mer om filmen här >>

Så här ser spännvidden i butikernas glassdiskar ut. Vissa sorter innehåller samma ingredienser som du skulle ha använt om du gjorde glassen själv. Andra innehåller helt andra ingredienser, som konsistensmedel, färgämnen och fejkade aromer. Glassarna med ingredienserna ovan finns för övrigt på riktigt, men vi har valt att inte peka ut vilka de är.


Bakad i en butik nära dig

Läs mer om filmen här >>

Butiksbakade tårtor har ofta förbluffande långa ingrediensförteckningar. I bland räcker inte ens etiketten till för att skriva ner alla tillsatser. Skälet är att man inte bakar från grunden, utan använder halvfabrikat, till exempel olika mixer, som i sin tur innehåller många tillsatser. Det finns dock konditorier som tar sitt hantverk på allvar och gör tårtorna helt från grunden. Utan tillsatser och annat konstigt. Tack Konditori Geniun för den tillsatsfria tårtan!


Fejkad citronjuice

Läs mer om filmen här >>

Ica Basic Citron innehåller namnet och utseendet till trots väldigt lite citron. Konkurrenternas produkter innehåller nästan bara juice, vissa innehåller också konserveringsmedel. Men Icas innehåller endast 10 procent av den varan. Resten av innehållet utgörs av vatten samt tillsatt citronsyra (E330) för att den utspädda produkten ska bli lika sur som riktig citronjuice. Läs mer här >>


Vad bakas pepparkakan på?

Läs mer om filmen här >>

Pepparkakor säljer som smör så här års. Samtidigt lyser just smöret med sin frånvaro i samtliga kakor som Äkta vara hittade när vi besökte sju olika livsmedelsbutiker. Istället används olika margarinblandningar av vegetabiliska oljor och fetter.

16 av 18 kakor innehåller palm- eller palmkärnolja, som båda kommer från den tropiska oljepalmen. Lika många innehåller rapsolja. Kokosfett finns i 13 stycken, fett från det afrikanska sheaträdets frön i tre och solrosolja i två stycken.

Läs mer om vilka kakor som ingick i testet och vad de innehåller här >>


Luss(E)bullar

Läs mer om filmen här >>

Butikernas nybakta bullar kan ha ett ganska omfattande innehåll, så det gäller att se upp. Fråga i butiken om ingredienserna inte står utskrivna. Bullen i filmen såldes i en stor butik i Stockholm, november 2016. Hur butiksbagarna hade fått ner så många tillsatser och industriella ingredienser i bullen framgår dock inte.


Svensk cider

Läs mer om filmen här >>

Svensk "cider" har egentligen ganska lite med riktig cider att göra. Snarast borde den kallas för alkoläsk. Enligt de svenska tandlösa reglerna behöver en cider bara innehålla 15 procent äppel- eller päronjuice. En burk Fanta innehåller sex procent, medan riktig cider innehåller 100 procent äppeljuice. Jämför till exempel med vin. Vad skulle du kalla ett vin som var utspätt med 85 procent läsk? Sedan några år tillbaka finns glädjande nog en flera små svenska tillverkare av riktig cider. Håll utkik efter dem!


Fler filmer kommer snart...




Annons