I Sverige finns världens härligaste äpplen. Tunna skal, ljuvlig sötma i balans med syrlighet. Olika sorter med olika namn och karaktär, fasta, mjöliga, honungsmilda, piggt syrliga.
Nu är det mitt i brinnande äppelsäsong. Men det är dålig skörd i år i Sverige och därmed höga priser. Aroma 50 kr/kg, Discovery 50 kr/kg, Jazz 60 kr/kg.
Förra veckan var det aktivitet i ICA-butiken, svenska äpplen 15 kr/kg. Bra! Eller – nej? För vad hittade vi där? Jo, hårda, stora äpplen med sega skal. Smaken obefintlig åt det sura hållet. Inga sortnamn på aktivitetsäpplena.
Stora anonyma frukter. Lagrade fjolårsäpplen? Det har talats om olika sätt att lagra äpplen för att kunna äta dem året runt, men i så fall är det inget positivt med det. Låt oss äta i säsong.
De importerade blanka, stenhårda äpplena kostar runt 35 kr/kg. I och med att de utländska äpplena ofta är hårda och i princip omogna lär man ut till konsumenterna att det är så äpplen ska se ut och smaka. När äpplen gärna kan vara lite små och knubbiga. Någon liten defekt som naturen skapat skämmer inte heller.
Jag skulle vilja se att man börjar beskriva karaktären på äpplen som man gör med grönsaker och salladssorter, eller för den delen potatis numera. Det är inte så många år sedan som potatisen ständigt stod i skamvrån. Anonym, smutsig och trasig, två sorter, fast eller mosig. MEN – priset var lågt, det var det. Nu väljer du din favoritpotatis i en liten påse med den kvalitet du söker för dagen.
Fast, det är klart, försäljningen av färskpotatis inför midsommar kan man fundera på. 1 krona kilot för råvaran som är den viktigaste i hela midsommarfesten! Varför gör vi på detta viset?
Men nu handlar det om äpplen.
Ett annat bemötande är ingen utopi. Det finns redan butiker som gör just så. En lyxig, vacker exponering av olika sorters äpplen med sortnamn och karakteristika. med smakord som sött, syrligt, fast eller mosigt. Men de äpplena kostar väl massor? Tja, 60 kronor kilot.
-Är det någon som köper?
-Javisst, säger butiksföreståndaren. Det är bra försäljning. Fast det är klart att man köper inte en stor påse utan kanske två äpplen att riktigt njuta av.
Olika sätt att se på pris och kvalitet. Har kanske något att göra med respekt för råvaror. Och när det gäller äpplen lär det knappast bli brist. Äppelsvinnet i parker och trädgårdar är gigantiskt även ett dåligt äppelår samtidigt som vi köper massor av importerade äpplen. Ta vara på fallfrukten. Använd den till must och mos.
Och njut ett finäpple, tunnskaligt och doftande i septemberskymningen.
Christina Möller, styrelseledamot Äkta vara