Svensk hälso- och sjukvård har i decennier haft uppdraget att arbeta preventivt för att förebygga sjukdom. Så här har det gått:
  • Vi är det land som sitter mest stilla i hela Europa (Europabarometern)
  • Vi är det land som äter mest godis i hela världen (Jordbruksverket)
  • Vi är det land i Europa som äter mest ultraprocessad mat (European Journal of Nutrition)
  • Sverige hamnar på andra plats i listan av fall av depression i en nyligen gjord OECD mätning

”Det går bra nu”... Ljudet från Petters raplåt gör entré i mitt huvud och hela min kropp. Inte så roligt faktiskt efter att ha jobbat i decennier med folkhälsa.

Coca-kolonisering
Varje diabeteskonferens jag har deltagit i har haft samma upplägg: Diabetesforskare inleder med att visa en karta över hur fetma och diabetes typ 2 har ökat lavinartat. Från några små röda fläckar på världskartan på 80-talet till 2010-talets bild med omvänd ordning. På sista bilden lyser större delen av världskartan ilsket rött, förutom några fläckar där västvärldens livsstil ännu inte har gjort sitt intåg. Det brukar benämnas ”Coca-kolonisering”. Inledningen, som brukar ta en minut avslutas med att konstatera att livsstilsförändring är den viktigaste behandlingen av alla.

Efter denna inledning fortsätter hela konferensen lite likt barn som spelar fotboll för första gången: Alla springer på samma boll: Medicin och teknik. Och vi som bär ansvaret att stötta personer till att ändra sina levnadsvanor känner oss lämnade i sticket, likt många patienter som gång på gång av oss i vården får höra ”du måste gå ned i vikt”. Tack för stödet…

Nudging
Handen på hjärtat, ingen vårdutbildning i världen kan lösa hur man underlättar bra val där ute i samhället, där frestelserna finns runt varje hörn. Vi måste börja med att underlätta bra val.

Metoden Nudging vann nobelpriset i ekonomi 2017. Nudging är inget nytt. Jag, som lämnade vården under en period och utbildade mig till diplomerad projektledare inom reklambranschen, lärde mig metoden redan på 90-talet. Nu är utmaningen att vända på steken. Att flytta godis/läsk/skräpmat och annat som lockar oss till dåliga val till en lite mer undanskymd plats till förmån för frukt och grönt och bra mat.

Omöjlig uppgift?
Men går det? Tro mig, vi är många i vården som har försökt. Det är inte fel på enskilda personers vilja. Tvärtom. Men vi får inte glömma det faktum att just de produkter som gör oss sjuka har bidragit till att vi också har bemannade bensinmackar, affärer med långa öppettider, bemannade sjukhus- och idrottscaféer. Det moderna sortimentet kom för att stanna. För vem vill orsaka nedläggningar, arbetslöshet och sämre service?

Med en dåres envishet menar jag ändå att det går. Men det krävs riktigt stora förändringar. Mer om det i kommande blogginlägg.

Maria Jernsdotter Björklund