Köttklistret som EU i ett första steg sagt ja till är bara till för att lura oss konsumenter. Det säger Svenska Dagbladets matgrävare Henrik Ennart i en kommentar till nyheten som slog ner som en bomb i ett nyvaket Sverige. ”Tanken är att vi ska betala dyrt för hoplimmade slamsor som annars hade malts ned och sålts för ett mycket lägre pris som korv och köttfärs”.
I Danmark hade politikerna redan vaknat och hunnit hålla hearing i Folketinget och på så sätt drivit fram ett ”nej” i EU-omröstningen. De svenska politikerna verkar ha tagit sovmorgon.
Och Livsmedelsverket hamnar, som så ofta, i försvarsställning och säger ungefär som vanligt: ”Det är ingen fara med att äta det”.
Men ska frånvaron av sjukdomsrisk vara det främsta kriteriet på kvalitet? För kvaliteten påverkas, det medger förvånande nog en av Livsmedelsverkets statsinspektörer, Markus Ollikainen: ”Det är ju ganska givet att det är en produkt som är mycket, mycket sämre än riktigt kött”.
Svårt att avslöja
Det nya köttlimmet trombin i kombination med fibrinogen, kan dölja skarvar i helt kött, vilket blir svårt för konsumenterna att se ens med falkögon. Godkännandet bygger på att varan deklareras som den ska, vilket också Sverige drev på inför EU-beslutet. Tillsatsen ska deklareras och intill produktnamnet ska stå: "Kommer från sammansatta köttdelar".
Idag består den vanligaste smörgåsskinkan av köttbitar som pressats samman med ett otal andra ingredienser för att den ska hålla ihop. Den får fortfarande kallas skinka och behöver inte märkas med ordet ”sammansatt”, enligt Livsmedelsverkets logik.
Butikskedjorna är enligt en rundringning som Aftonbladet gjort, skeptiska till att sälja köttlimsprodukter, väl medvetna om att deras rykte står på spel. Samtidigt vågar ingen säga nej. Börjar en blir det omöjligt för de andra att stå emot. Och i Danmark har slakterigiganten Danish Crown redan visat intresse. Vår import av kött och köttprodukter från Danmark är betydande och det är lätt att inse att det blir svårt för svenska producenter att stå emot den konkurrensen
Märkliga ingredienser
I restauranger ska trombinet inte vara tillåtet enligt förhandsbeslutet, eftersom restaurangkunder inte kan läsa på ingrediensförteckningarna i köket. Det gäller ju i och för sig det mesta av tillsatser och märkliga ingredienser som återfinns i mer eller mindre nogräknade kök. Henrik Ennart är inte ensam om att tro att det blir svårkontrollerat:
”Lockelsen att tjäna pengar på att tjäna pengar på att köpa in billig klisterfilé och sedan ta betalt som för dyrt original lär bli svår att motstå för somliga”, skriver han.
Frestelsen blir för stor. Och redan idag limmas det på restauranger för att kunna göra kreationer som annars skulle vara omöjliga. Vad är det som säger att det ska upphöra?
Luras är grundtanken
Livsmedelsindustrin låter som vargen när han len i munnen, ska övertyga Rödluvan: ”Det är för att vi minska köttsvinnet…”. När vi konsumenter väljer köttfärs förstår vi att det inte direkt är oxfilén man malt ned, inte heller i korven. Att göra korv har i alla tider betytt att man kunnat ta vara på och lagra så mycket det bara går av djuret som man slaktat.
Färs är färs och korv är korv. Det vet vi som konsumenter.
Med det nya, så att säga ”kroppsegna”, sättet att skarva ihop köttbitar på, är det inte riktig meningen att vi ska vara medvetna om. Det är själva grundtanken. Köttlim är därför den lömskaste av tillsatser, helt enkelt för att dess enda syfte är att luras.
”Mycket, mycket sämre än riktigt kött”. Den meningen tål att fundera på.
Läs mer>>
Läs fler kommentarer>>
Skriv på Äkta varas upprop mot köttlim>>
Sökresultat för
köttlim köttklister trombin