Hur tänker du när du köper grädde och crème fraiche? Vad är viktigt för dig? Är ursprung viktigt? Att produkten är sockerfri, laktosfri eller fri från tillsatser? Fetthalt? Vi på Äkta vara anser att förpackningen ska göra det lätt för konsumenten att göra ett aktivt val. En närmare titt på Arlas produkter visar dock att det inte är så lätt att hitta rätt.


Naturell grädde, smaksatt créme fraiche
På Arlas hemsida finns det 17 produkter inom produktgruppen ”Grädde” och 17 produkter inom produktgruppen ”Crème fraiche”. En betraktelse där är att alla gräddprodukterna är naturella i smaken, dvs inte smaksatta. Inom kategorin syrad grädde, dvs crème fraiche är 9 av 17 produkter smaksatta på olika sätt. Vill svenska konsumenter ha hjälp på traven när de köper crème fraiche men krydda själva när de använder grädde?

Fetthalt och laktosfritt anges tydligt
När det gäller tydlighet i märkningen börjar vi med det som är tydligt och bra. Fetthalten står mycket tydligt angiven på alla produkter, likaså om produkten är laktosfri eller ej.

Endast Arla-kon garanterar svensk mjölk
När det gäller ursprung och övriga ingredienser är det klurigare. Den röda Arla-kon visar att produkten är tillverkad i Sverige av 100% svensk färsk mjölk. I övrigt kan man inte vara säker, även om merparten är tillverkade av svensk mjölk. Frågan är dock om konsumenten vet vad Arla-kon står för? Den informationen hittade jag på hemsidan, men ej på produkterna. På en förpackning står det ”färsk svensk vispgrädde”, på en annan att grädden kommer från ”norrländska gårdar”. På ytterligare en står det bara ”vispgrädde”.


Endast sex av de 17 produkterna inom gräddsortimentet är märkta med kossan, vilket betyder att de till hundra procent består av svensk färsk råvara. Övriga elva produkter bär något av varumärkena Arla Köket eller Kelda, vilka alltså inte alltid görs på svensk råvara.


Crème fraiche-sortimentet säljs också under varumärket Arla Köket. Arla-kon används inte alls på crème fraiche. Som konsument finns ingen garanti för att crème fraichen görs på svensk råvara, men på Arla svarar man att dansk och finsk råvara endast används vid brist på svensk. Enligt hemsidan är dock alla Arlas ekologiska produkter, som tillverkas i Sverige, garanterat hundra procent svenska. 


Vad betyder ”extra fin” eller ”gourmet”?
Nu till Äkta varas fokusområde: tillsatser. Hur står det till där? Finns det några enkla riktlinjer för att hitta rätt om man vill undvika tillsatser? Nej. En konsument kan inte titta på Arlas egna beteckningar ”Gourmet” och ”Extra fin” för vägledning, anser jag. Crème fraicherna som ofta är smaksatta innehåller betydligt fler tillsatser än gräddsorterna. Vi kan börja med att titta på dessa.


Benämningarna ”Gourmet” och ”Extra fin” har inget med tillsatsfritt att göra. På en crème fraiche, som betecknas som ”extra fin” på förpackningen och är smaksatt med fetaost och soltorkade tomater, skrivs fetthalten 30% samt att den är kokbar tydligt ut. På hemsidan beskrivs produkten som ”en lite lyxigare matlagningsprodukt”.


Läser man ingrediensförteckningen får man dock veta att den förutom grädde innehåller vatten, socker, (artificiella) aromer och tillsatser i form av surhetsreglerande medel, förtjockningsmedel och modifierad stärkelse. Halten av soltorkade tomater är 0,5%. Modifierad stärkelse finns i olika varianter och har också olika E-nummerbeteckningar och namn, men har av någon anledning undantagits från reglerna att dessa behöver skrivas ut. När det gäller ”aromer” kan man utgå ifrån att de är artificiellt framställda, såvida det inte uttryckligen står ”naturlig” framför.


Crème fraiche-sorterna som kallas ”Gourmet” beskrivs också som ”lite lyxigare matlagningsprodukter”. Tre av fyra är enligt förpackningarna smaksatta av något års vinnare av tävlingen Årets kock. Två av ”Gourmet”-produkterna är tillsatsfria, en med ingefära och chili och en med rostad vitlök och timjan. Övriga två i ”Gourmet”-serien, en med saffran och tomat och en med karljohansvamp, timjan och citron, innehåller tillsatser – en av dem till och med färgämne vilket ju känns helt onödigt.

Bland gräddsorterna gäller att vispgrädde med 40% fett samt kaffegrädde med 10% fett är tillsatsfria. Övriga med reducerad fetthalt innehåller förtjockningsmedel. Det gäller även den 36%-iga vispgrädden och alla de laktosfria gräddsorterna. ”Matlagningsgrädde” innehåller alltid förtjockningsmedel, oavsett fetthalt. Gissningsvis innehåller de magrare sorterna mer förtjockningsmedel. Det som är smått förvirrande på Arlas hemsida är att Kelda matlagningsgrädde med 15% respektive 27% fetthalt beskrivs som ”naturlig grädde” medan Arla Kökets vispgrädde med 36% fett inte beskrivs som naturlig trots att båda innehåller tillsatsen karragenan (E407), dvs ett förtjockningsmedel.

  

Slutsats
Mitt tips för att enkelt hitta de tillsatsfria varorna är att alltid välja naturella produkter med naturlig/hög fetthalt. En fet crème fraiche kan enkelt späs ut med vatten eller mjölk om man vill ha en magrare rätt. Men för att vara helt säker på att man inte köper en produkt med tillsatser eller socker måste man även läsa på ingrediensförteckningen.


Kicki Theander,

grundare av matkasseföretaget Middagsfrid och styrelseledamot i Äkta vara.


Annons