Vi konsumenter älskar bekvämlighet i matlagningen till vardags. Att bara öppna en förpackning och hälla ner i pannan är onekligen praktiskt, men de produkter som finns kostar ganska mycket i förhållande till vad man får. Dessutom får man en del oönskade ingredienser på köpet. 


Låt oss titta på de nya trendiga s k grytbaserna. Det är köken från fjärran länder som tycks dominera marknaden just nu, t.ex. thailändskt, mexikanskt och indiskt. Någon regelrätt grytbas för exempelvis en svensk köttgryta har jag inte sett, dock kan färska buljonger användas för detta. 

 
Ett antal varumärken har nu grytbaser i sitt sortiment, ICA Asia, Mrs Chengs, Patak’s, Santa Maria och Go Green för att nämna några. De säljs i metallkonserv, tetrapaket eller glaskonserv. De allra flesta innehåller E-nummer, några fler än andra.

Det finns tillsatsfria alternativ

Vi börjar med de goda nyheterna: Mrs Chengs har två grytbaser i metallkonserv som är märkta med Äkta varas Ä-märke. Det är Thai Satay och Thai Panaeng Curry. Även grytbaserna med röd och grön curry är utan tillsatser, dock inte Ä-märkta. Sen finns också Massaman som innehåller det surhetsreglerande medlet citronsyra (E330) som kan vara tveksamt för allergiker eftersom man ofta använder svart mögelsvamp i tillverkningen. Priset för Mrs Chengs produkter är 31,90 kr för en konservburk i standardstorlek (400 ml). 


Kedjornas egna, billiga varumärken
ICA Asia har Massaman, Paneng, och Grön curry med ungefär samma innehåll som Mrs Chengs men med tillsatserna E435, E466 och E330. De första två är förtjockningsmedel, den tredje citronsyra vilken beskrivits ovan. Priset på dessa ligger ett par kronor under Mrs Chengs eller så billigt som ”2 för 40 kr” när jag var i butiken. Dessa är också metallkonserver. 


Några ord om själva burkarna

Nackdelen med metallkonserver är att de anses fälla bisfenoler som är hormonstörande. Livsmedelsverket menar dock att det inte är någon fara för hälsan när det gäller de mängderna som människan är utsatt för. Detta uttalande har dock blivit mycket kritiserat av bl a ett antal professorer i miljökemi, medicinsk vetenskap och regulatorisk toxikologi. Jag undviker metallkonserver om jag kan. För säkerhets skull. Sen måste det ju vägas emot bekämpningsmedel och tillsatser. Det är ju nästan omöjligt för en konsument att avgöra vad som är värst av hormonstörande ämnen i ett emballage, bekämpningsmedelsrester eller tillsatser. Jag försöker undvika alla tre i den utsträckning jag kan. 


Tetrapak – men tillsatser
Go Green har fem olika grytbaser i sortimentet, alla i tetrapak som har den fördelen att förpackningen inte innehåller några bisfenoler som är hormonstörande. Här finns Thai curry med kokosmjölk, Mexican chili och Indian Masala. Även om förpackningen är bättre än metallkonserverna, innehåller dessa fler tillsatser än övriga märken med både artificiella aromer, modifierad stärkelse, citronsyra (E330), och ett annat surhetsreglerande medel, E575.

På glasburk då?
Santa Maria och Patak’s har ”cooking sauces” i glaskonserver. Santa Marias Sataysås i mindre glasburk för två personer innehåller modifierad stärkelse, antioxidationsmedlet E307, citronsyra E330 och förtjockningsmedlet E415. En sån liten burk kostar 21,90 på ICA Kvantum. Sen har Santa Maria större glaskonserver med Tikka Masala, Vindaloo och Korma som innehåller modifierad stärkelse, och aromer. Vindaloon innehåller också askorbinsyra (E300) och Korman dessutom också citronsyra (E330). Patak’s glaskonserver i samma storlek och i ungefär samma prisklass strax under 30 kr innehåller modifierad stärkelse och mjölksyra (E270). Glaskonserver anses bättre än metallkonserver när det gäller bisfenoler. Det sitter lite under locket, men glasburk är bättre än metall.

Riktiga buljonger är bra genvägar
Jag tycker att man kan nämna färska buljonger och fonder i sammanhanget, de kan ju också användas som en slags grytbas. Här finns Ä-märkt kycklingbuljong, grönsaksbuljong och oxfond från Scandinavian Organic och musselbuljong och -fond från Blåskal som dessutom är KRAV-märkta. Blåskal har också en vitvinssås som är helt tillsatsfri.

Summering
För att summera, man får ofta betala ganska mycket för dessa grytbaser och får dessutom i de flesta fall oönskade tillsatser på köpet. Utbudet av ekologiskt är nästan obefintligt. Mitt tips är att köpa kokosmjölk och några olika currypastor och göra egen grytbas för långt under halva priset. Om du någon gång behöver en genväg, välj hellre en färdig färsk buljong. Att koka egen tar ändå två timmar och du måste hålla på med kycklingskrov och/eller att skära grönsaker.


Kicki Theander,

grundare av matkasseföretaget Middagsfrid och ordförande i Äkta vara.


Annons