Trenden med närproducerad mat håller i sig och blir starkare. Många konsumenter vill köpa och äta mat som man vet var den kommer ifrån. Det är lättare att få veta hur exempelvis djuren fötts upp och det finns möjlighet att välja kött från djur som fötts upp enbart på gräs och som hängmörats för att få fram den fina nyansrika smaken. Maten har en historia som tål att berättas.


Samtidigt pågår ett annat, betydligt anonymare arbete för att få fram kött – som odlats fram i laboratorier. I dagarna pågår en workshop i Göteborg som handlar om just detta. Deltar gör forskare inom naturvetenskap, men också samhällsvetare och etiker.


Det kanske låter som science fiction, men faktum är att planerna är konkreta.

– Egentligen är det en ganska naturlig utveckling. Vi har ju till mycket stor del övergett jakten för att få tillgång till kött. I dag "odlas" djur inomhus i ladugårdar för att slaktas och ätas. Att odla kött i en maskin blir helt enkelt nästa steg, säger Stellan Welin, professor i bioteknik, kultur, samhälle vid Linköpings universitet till TT.


Det är en bit kvar innan köttet kan hamna på våra tallrikar, men om 15 år kan det vara verklighet tror han. Förutsättningen för att det ska gå att producera är att det blir minst lika billigt som det riktiga köttet.


Men bara för att det är möjligt att tillverka är det inte säkert att det är aptitligt att äta. Struktur och färg kanske kan odlas fram, men hur konstruerar man smaken av kött som byggts upp av månader av gräsbetande? 


Svaret på hur vi ska få maten att räcka till jordens befolkning och hur miljön ska klara vår ständigt ökande efterfrågan på kött kanske inte finns i ett provrör, utan i att vi i väst äter mindre mängder kött och istället lägger pengarna på kött av högre kvalitet från djur som haft en värdig tillvaro.

Och inför risken att äta odlat kött kanske en del väljer att helt avstå.


Som tur är har vi fortfarande möjlighet att välja och genom våra val visar vi vad vi vill ha och inte. 


 

Annons