Vi på Äkta vara brinner för att ge konsumenten makten över sina val. Och för att kunna göra det behöver de två saker: valmöjligheter och information.
Låt oss ta natriumnitrit, E250, som exempel. Det är en tillsats som används i nästan alla charkprodukter. Samtidigt bildar den cancerframkallande nitrosaminer. Det är ett skäl för konsumenten att välja bort denna tillsats, som faktiskt inte är nödvändig att tillsätta. Tyvärr är det mycket svårt.
Jag deltog för något år sedan på ett möte om nitrit i charkprodukter tillsammans med flera stora aktörer inom livsmedelsbranschen. En chef på en av de stora kedjorna hävdade där att "nitritfritt säljer inte". Men hur vet de det när de inte säljer nitritfritt? Hur kan man mäta försäljningen av något som man inte säljer? I en vanlig butik kan man hitta många olika charkprodukter, men få eller inga som är nitritfria.
Det verkar finns ett stort hinder mellan producenterna och konsumenterna. Ja, du kanske kan gissa vilket det är.
Konsumentföreningen Äkta vara vill hjälpa konsumenter att hitta genuin och ärlig mat, men också producenter att nå ut med sådana produkter. Vi träffar dedikerade mattillverkare som brinner för att få ut sina genuina produkter på marknaden. Men de stöter på detta hinder då de måste övertyga leden däremellan innan deras produkter kan nå konsumenterna.
Det leder till att konsumenter inte har något annat val än att köpa exempelvis potentiellt cancerframkallande charkprodukter. Eller inte köpa några charkprodukter alls. Och på liknande sätt ser det ut med många andra varugrupper.
Så låt oss ge konsumenten makten att välja. Tänk om varje butik i vårt avlånga land bestämde sig för att ta in produkterna som sticker ut: en nitritfri bacon (till exempel Tulips ekologiska), en tillsatsfri glass, en bulle bakad på smör, en buljong utan smakförstärkare, en vegoprodukt som inte är ultraprocessad osv.
Sen kommer vi till det här med informationen. Att informera konsumenter och hjälpa dem att göra medvetna val är ett av Äkta varas grundläggande uppdrag. Men vi kan inte göra det själva. I butiken finns det sällan någon hjälp för konsumenten att upptäcka produkter som dessa, eftersom de inte lyfts fram eller märks ut. Man ger inte en tillsatsfri glass en ärlig chans när man obemärkt ställer den längst ner i den frostigaste frysen.
Det här är produkter att vara stolt över och lyfta fram. Genom att märka ut dem med till exempel en hylltalare, med texter som ”nitritfri”, ”tillsatsfri” eller ”bakad på smör”, signalerar man för konsumenten att här finns faktiskt något nytt och annorlunda att ta ställning till i utbudet.
Först då kan man se vad som säljer – när konsumenten själv får välja.
Björn Bernhardson,
grundare och verksamhetsledare Äkta vara
Bild: Baconhylla på Ica Kvantum Flen, foto: Björn Bernhardson/Äkta vara
Texten har även publicerats i branschmagasinet Butikstrender.