Nyligen handlade jag färsk korv direkt av korvtillverkaren. Jag pekade och expediten lade upp korvarna i ett tråg, vägde och satte på etiketten (se bilden ovan).

När jag kom hem tittade jag lite mer noga på etiketten. På den kunde man läsa att korvarna förutom pork/fläsk ”bland annat” innehöll salvia, svartpeppar och muskot. På mat som säljs över disk finns ju inget krav på en fullständig ingrediensförteckning.
Jag blev dock nyfiken och började fundera.

Vad mer kan det vara som finns däri?

Eftersom vi skulle få middagsbesök av en person som är överkänslig för vissa ämnen så frågade min fru mig om korvarnas innehåll, vilket ställde mig inför ett problem. Hur kan man få tag i ingredienslistan nu när den lilla korvaffären är stängd?

Javisst! I vissa vanliga livsmedelsbutiker säljs samma korvar färdigförpackade. Jag gick således till en sådan affär och hittade samma korv.

Nu var ingrediensförteckningen betydligt längre, omfattande hela 14 ingredienser, och uttrycket "bland annat" fick en ny betydelse.

Etikett över diskEtikett färdigförpackad
porkfläskkött
-tapioka
-vatten
svartpepparsvartpeppar
muskotmuskot
salviasalvia
-salt
-socker
-dextros
-rosmarinextrakt (E 392?)
-stabiliseringsmedel (natrium- och kaliumtrifosfater E451)
-konserveringsmedel (natriumdisulfit E223)
-kryddor
-grisfjälster

Nu kunde jag hur som helst se att korven, troligen, inte innehöll något av de ämnen som vår gäst var överkänslig mot.

Men jag kan inte låta bli att tänka på att när Livsmedelsverket nyligen fick chansen av EU att skärpa informationsreglerna kring oförpackad mat, så beslutade de att endast muntlig information om ingredienserna räcker för mat som köps över disk.

Då tänker man uppenbarligen bara på information i samband med själva köptillfället. Det talas mindre, för att inte säga aldrig, om informationen man får med sig hem. Den som hade behövts i det här fallet och kan vara nog så viktig.

Äkta vara, som var en av remissinstanserna när förslaget togs fram, har därför en annorlunda uppfattning än myndigheten. Vi tycker att en skriven ingrediensförteckning alltid är bättre än en muntlig.

För den skrivna får man ju med sig hem.

Björn Bernhardson, verksamhetsledare och vice ordförande i Äkta vara

Nedan är en bild på samma korv när den såldes färdigförpackad.

Annons