Äkta varas och FoodFighters pepparkakstest 2020
Palmolja prisas av tillverkarna som den perfekta råvaran, en mirakelingrediens som kan användas i allt från smink, schampo, biobränsle och mat. Processad är palmolja smak- och luktlös, fast och härsknar inte lika snabbt som vissa andra fetter. Den största fördelen, även fast den sällan nämns av tillverkarna, är dock priset. Palmolja kostar bara en femtedel av vad smör gör. Palmoljans negativa effekter är många och tragiska.
Palmolja ett hot mot miljö och klimat
Indonesien är världens största exportör av palmolja och deras regnskogar, världens mest artrika regnskog, har skövlats i årtionden. I landet finns cirka 14 miljoner hektar palmoljeplantager, motsvarande 140 miljarder kvadratmeter. Den unika floran och biologiska mångfalden är akut hotad och många arter är redan utrotade. Produktionen innebär också användning av det i EU förbjudna bekämpningsmedlet parakvat. I spåren efter palmoljan finner vi barnarbete, slavlika arbetsförhållanden, brott mot urfolkens rättigheter, land grabbing och en produktion som bidrar till jordens uppvärmning. Storbritanniens före detta premiärminister Gordon Brown har kallat skövlingen av regnskogar “det största miljöbrottet i vår tid”. Trots alla negativa effekter så förväntas den globala palmoljeproduktionen fördubblas de närmaste tio åren. Har vi och vår planets lungor verkligen råd med det?
Palmolja skadligt för hälsan
Raffinerad palmolja kan ge upphov till njurskador och ökar risken för cancer. Tidigare uppmanade Livsmedelsverket konsumenter att välja bort kakor, kex och andra livsmedel som till exempel bröstmjölksersättning som innehöll palmolja. Nu uppger Livsmedelsverket att reglerna om gränsvärden skärpts och att den mängd vi får i oss inte är skadlig. Trots det planeras ännu en sänkning av gränsvärden för palmolja om två år. Vi på FoodFighters kan inte låta bli att ställa följande fråga: Om dagens sänkta gränsvärden innebär att livsmedel med palmolja inte längre utgör några hälsorisker, varför ska ännu en sänkning genomföras?
Livsmedelsverkets rekommendation är att vi "bör minska mängden vi utsätts för" för att ha säkerhetsmarginal, det anges också som orsaken till arbetet med att ta fram nya lägre gränsvärden. Forskarvärlden är inne på samma linje och rekommenderar måttlighet. Men vad innebär måttlighet och hur uppnår vi det när palmolja finns i över hälften av alla förpackade livsmedel? Vår ståndpunkt är att fokus bör ligga på att minska antalet livsmedelsprodukter som innehåller palmolja istället för att försöka få fram korrekta (?) och tillräckligt låga gränsvärden gällande gifter i maten vi äter.
Hur hållbar är den certifierade palmoljan
För att säkerställa hållbar produktion av palmolja grundades RSPO, Roundtable on Sustainable Palm Oil, år 2004 av bland andra WWF, AAK och Unilever. Certifieringen blev klar 2007. Målet var att göra certifierad palmolja till en norm och i år skulle 50% av palmoljan vara certifierad, facit blev katastrofalt låga 19 %. RSPO kritiseras för den bristande tillgången, det systematiska fusket och för att miljömärkt palmolja av många anses verkningslös i skyddandet av regnskogar. Medlemsföretagen omsätter astronomiska summor på sina palmoljeprodukter och om de verkligen ville skapa förändring och arbeta för hållbarhet så hade det redan skett. RSPO:s bästa skydd i nuläget omfattar inte regnskogarna. Certifieringen fungerar bäst som sköld att gömma sig bakom för företag som vet att den inte fungerar men låtsas ta ansvar.
RSPO:s skärpta krav från 2018 är ett steg i rätt riktning men palmoljan bär på sin smutsiga historia och vi på FoodFighters vill se resultat innan vi tror på de utlovade förbättringarna. Vi anser att RSPO som är 16-årsåldern borde vara en fungerande, självständig och kaxig tonåring men de känns tyvärr fortfarande som ett tandlöst litet barn som inte lärt sig att gå.
Vilka pepparkakor innehåller palmolja
Äkta vara undersökte 2016 och 2018 innehållet i de pepparkakor som säljs i butikerna. 2016 var så gott som samtliga pepparkakor bakade på palmolja. 2018 innehöll fortfarande majoriteten palmolja men fler tillverkare hade tagit fram palmoljefria alternativ. Tyvärr ersätts palmolja ofta med det likvärdigt problematiska kokosfettet.
När möjligheten att samarbeta med Äkta vara inför årets undersökning tog vi med glädje på oss arbetet att syna marknaden. Vi grävde fram historiskt låga siffror. Av de 33 sorter som ingick i årets undersökning innehöll strax under hälften palmolja. Tre sorter är bakade på smör och fem är bakade på raps- eller solrosolja. Nyåkers ekologiska pepparkakor var den enda sorten som bakades på enbart palmolja. Nytt för i år är att även de färdiga pepparkaksdegarna har undersökts. När det gäller denna barnfamiljsfavorit så är det värre ställt. Fyra av fem degar innehåller palmolja. Endast City Gross pepparkaksdeg är utan palmolja, den är istället tillverkad på smör. Här hittar du den kompletta listan med årets resultat.
FoodFighters rekommendation
Hur mycket vissa tillverkare än framhäver palmolja så är det få som håller med om att den bidrar positivt miljömässigt, socialt och hälsomässigt. Skippa palmoljan i årets pepparkakor!
Bättre då att:
- Välja pepparkakor eller färdig deg bakad på smör, raps eller solrosolja
- Baka själv, det är både godast och mysigast
- Ställa krav. Efterfråga bra varor och välj med plånboken! Det är det starkaste styrmedel vi konsumenter har. Din röst hörs och tillsammans gör vi skillnad!
Och ät mycket pepparkakor! Snällhet kan inte världen få för mycket av!
Daniel Gillan
Medgrundare av FoodFighters