Flera av de storsäljande ölen på Systembolagets hyllor har namn som pekar på ett visst ursprung. Samtidigt bryggs de hos någon av landets större bryggerier, på helt andra platser. Några exempel som Beernews har granskat är Mariestads, Arboga och Nordliga Sarek, som bryggs på helt andra platser än det som antyds i namnet. Att det är andra företag som ligger bakom, i de här fallen Spendrups, Galatea respektive Carlsberg, står på förpackningarna, men var de bryggs framgår inte.

Ursprunget i namnet förstärks dessutom med olika former av storytellning. På de aktuella produkterna handlar det bland annat om olika former av hänvisningar till originalbryggerierna, när dessa grundades, kommunvapen, fjäll, renar och norrsken.

Beernews granskning visar att bryggerierna, enligt reglerna om ursprungsmärkning, i många fall borde ange tillverkningsort för att konsumenten inte ska riskera att bli vilseledd av det ursprung som anges i namnet och resten av märkningen.

Men kommunerna, som är ansvarig för att kontrollera att märkningen av livsmedel följs, jobbar inte aktivt med dessa frågor.

– Vi har ingen erfarenhet av de här frågorna och har heller inte haft anledning att kolla på det, säger Kristine Fornander, enhetschef för Miljöförvaltningens livsmedelskontroll i Stockholm Stad, som har kontrollen för Spendrups och Galatea till Beernews.

De kontrollerar bara ett par produkter om året, menar hon, och för att en specifik vara ska kontrolleras krävs att någon skickar in ett klagomål på den.

I artikeln intervjuas också Magnus Lindblom, kategorichef för öl, sprit, cider och blanddryck på Systembolaget, om produkter med namn som dessa.

– Jag tror på riktigt inte att det är ett problem när vi pratar volymprodukter. Kunden vet att Arboga, Sofiero och Norrland är varumärken. Det är samma sak som att falukorv och Bollnäsfil inte är från Falun eller Bollnäs. Bostongurka. Wienerbröd. Hela IKEA-katalogen, säger han till Beernews.

Äkta vara kan dock konstatera att dessa jämförelser haltar betänkligt. I ölens fall handlar det om varumärken, medan de produkter han jämför med är varubeteckningar. Sådana produkter tillverkas av många olika företag och de säljs i regel utan storytelling som anspelar på de angivna orterna, som Faluns kommunvapen, namn på gamla gruvor, dalmasar i folkdräkt, Bostons stadsiluett eller österrikiska flaggor.

I Årets matbluff har det flera gånger varit med produkter där själva ursprunget är bluffen. 2023 var den "norrländska" energidrycken Latitude 65 en av finalisterna och nu i januari röstades Alvestaglass och Järnaglass fram till "vinnare" av antipriset.

Ivar Nilsson

Annons