Hälften av all fisk som tas upp ur Nordsjön dumpas tillbaka i havet igen. Vid dumpningen dör större delen av fisken, fisk som skulle vara fullt ätbar om den inte betraktades som skräpfisk. 
TV-kocken och journalisten Hugh Fearnley-Whittingstall har dragit igång en intensiv kampanj för att få slut på vad han kallar galenskap: slöseriet med fisk som är god, nyttig och billig att äta. Kampanjen kallar han Fishfight. Med sig i kampen har han bland andra kocken Jamie Oliver. Båda har livligt engagerat sig i hanteringen av kyckling. Nu är det alltså fisken de vill rädda.

Orsaken till att så mycket som hälften av fiskfångsten i Nordsjön dumpas har med EU:s fiskekvoter att göra. När kvoten av en viss fisk är uppfylld måste vidare fångster dumpas. Men med den dumpade fisken följer fisksorter som vi mycket väl skulle kunna äta men som blivit ”omoderna” för oss konsumenter. Större delen av den dumpade fisken dör av hanteringen.

–De senaste månaderna har jag rest runt i Storbritannien för att träffa fiskare, marinbiologer, politiker, livsmedelshandlarchefer och förstås fiskätande konsumenter, berättar Hugh Fearnley Whittingstall.

En viktig del i kampanjen är att få oss konsumenter att välja och efterfråga dessa ”omoderna” fisksorter framför de vanligaste överfiskade sorterna. Ett led i det är att återupptäcka smakerna, något som han och Jamie Oliver har hjälpts åt med under turnén.



Annons