Förra året blev Arla stämda av Konsumentombudsmannen för sin märkning ”netto noll klimatavtryck”, en process som ännu inte är avgjord, och i januari röstades den även fram som ”vinnare” av antipriset Årets matbluff. Det ledde till att Arla tog bort uttrycket från sina förpackningar.

Nu har de även beslutat sig för att sluta klimatkompensera för produkterna, vilket var den åtgärd som låg till grund för det aktuella påståendet om klimatavtrycket, skriver Dagens Industri.

– Vi har gått från att fokusera på netto noll klimatavtryck till att kommunicera kring arbetet på gård, kring biologisk mångfald och jordhälsa. Och genom det beslutade vi att vi också skulle fasa ut klimatkompensationen och istället investera i fler klimatåtgärder närmare vår egen verksamhet, säger Arla Sveriges hållbarhetschef Victoria Olsson, till tidningen.

Globalt har Arla öronmärkt upp till fem miljarder kronor per år som ska användas till en ny hållbarhetsersättning till mjölkgårdar som vidtar olika hållbarhetsåtgärder i sin verksamhet, som bland annat minskar utsläppen av växthusgaser.

Konsumentombudsmannen tycker dock att det är synd att Arla väljer att helt sluta klimatkompensera, i stället för att ändra i sin marknadsföring.

– Väldigt tråkigt att de väljer att göra på det sättet. Vi menar att Arla kan säkert kommunicera det de gör. Men de kan bara inte göra det på det här sättet, säger Ida Nyström, processråd på Konsumentombudsmannen, till Sveriges Radio.

FAKTA: Klimatkompensation

Att klimatkompensera innebär att man låter någon annan kompensera för de utsläpp som man själv står för, t ex genom att de planterar träd som i sin tur binder koldioxid från atmosfären. Metoden har dock kritiserats för att leda till att företag köper klimatkompensationskrediter istället för att minska sina egna utsläpp. Det kan dessutom vara svårt att säkerställa att de köpta åtgärderna verkligen leder till de minskningar som de påstås göra.


Ivar Nilsson

Annons