Region Gotland försökte tvinga Guteglass att sluta kalla sin Ä-märkta glass för "riktig". Men nu har företaget fått rätt efter att, tillsammans med Äkta vara, ha tagit strid mot myndigheten.


– Det här beskedet var roligt. Det känns som en liten upprättelse, säger glassmästare Jimmy Hardingz till helagotland.se.


Mitt under den hektiska glassäsongen i somras fick den gotländska glasstillverkaren Guteglass ett mycket tråkigt besked. Region Gotlands miljö- och hälsoskyddsnämnd beslutade då att Guteglass inte längre får kalla sin glass för "riktig".


Bakgrunden ska ha varit att det så kallade Glassrådet, en sammanslutning av bland annat de stora glassjättarna, ogillat företagets märkning med "riktig glass", enligt helagotland.se. Efter en inspektion från kontrollmyndigheten ålades Guteglass därför att ta bort texten från förpackningarna.


"Gotlandsglass Ab:s föreläggs att ta bort märkningen "Riktig glass"på sina produkter som märks med – Riktig Glass, då det är vilseledande mot konsumenter samt att det inte finns någon motsats till det påståendet.", skriver kommunen i sitt beslut.


Vad som inte nämns är dock att regelverket om märkning av livsmedel faktiskt tillåter att man använder uttryck som "äkta" och "riktig", förutsatt att det framgår vad de innebär. Så var bland annat fallet med Findus "äkta majonnäs", som kontaktades av kontrollmyndigheten tidigare i somras. Läs artikel här >>


Företagets glass görs, till skillnad från de stora tillverkarnas, uteslutande på riktiga ingredienser – och innehåller inga tillsatser. Glassen här intill innehåller till exempel: mjölk, grädde, äggula, socker, honung och saffran.


– Det här är i alla fall vad jag skulle kalla för riktig glass, till skillnad från industrins fuskglass, säger Björn Bernhardson ordförande i föreningen Äkta vara, som har märkt glassen med Ä-märket och även hjälpt Guteglass med överklagan till regionen.


Nu har företaget fått rätt av regionen och kommer även fortsättningsvis att kunna skriva "Riktig glass", men med en förklarande text om vad det innebär på förpackningarna.


Ivar Nilsson


Annons