Det blev en lyckad Mitt kök-mässa där vi träffade väldigt många matintresserade människor. Stundtals var det rent ut sagt knökfullt i vår lilla monter, som vi dessutom delade med matmagasinet Hunger, där Äkta vara-grundaren Mats-Eric Nilsson är chefredaktör. Här kommer några bilder från mässan som hölls i Stockholm den 6-9 november. Längst ner finns också de rätta svaren i tävlingen som vi hade i montern.

Provsmak av nyligen Ä-märkta San Nicasio-chips från Delicias.

Mats-Eric Nilsson och Äkta varas ordförande Kicki Theander pratade och bakade Ä-märkta småkakor från "7 of a kind" på Mitt kök-scenen. Deg färdiga att skiva till kakor och grädda i ugnen. Ett halvfabrikat på riktigt!

Många hade samlats för att lyssna.

Och publiken fick så klart smaka på resultatet.

På plats fanns också några företag med Ä-märkta produkter. Här Gute lemonade och deras salmbärslemonad.

Också de öländska marmelad-, chutney- och gelékokarna Fredrikssons hade en monter. Larsviken var också där med sina chips, men de kom tyvärr inte med på bild.

I Smaklabbet satte Mats-Eric Nilsson och hastigt inlånade kocken Andreas Hedlund (Paul Svensson fick förhinder) deltagarnas smaklökar på prov.

De flesta deltagarna kände nog en tydlig skillnad på den hemgjorda guacamolen jämfört med den som bara innehöll 1,5 procent avokado.

På söndagen kom Anna och Fanny Bergenström och signerade sin kokbok "Det Goda Enkla – Maten vi vill laga och äta" i vår monter.
Rätt svar i tävlingen
142 personer deltog i vår tävling "Vet du vad du stoppar i dig?". Av dem var det 9 stycken som prickade in vilka fyra påståenden som var sanna om fyra olika livsmedel eller ingredienser. Bland dem har vi lottat fram två vinnare som kommer att få varsitt Äkta vara-förkläde. Vi kontaktar vinnarna under måndagen.

Klicka på bilden till höger för att se vilka frågor vi ställde. Här är de rätta svaren:

1. Cider
b) ...måste innehålla minst 15 procent äppel- eller päronjuice.
Fram till 2005 var cider oreglerat i Sverige, men då antog vi regler som bland annat föreskriver minst 15 procent juice. Aromämnen samt färgämnen och flera andra tillsatser är tillåtna.

2. Citronsyra
a) ...tillverkas oftast med hjälp av mögel.
Citronsyra finns naturligt i många frukter och bär, bland annat i citrusfrukter. Tidigare framställdes all citronsyra ur pressresterna från juiceindustrin, men numera framställs den oftast genom att svartmögel får växa i en majssockerlösning. Oavsett hur den har framställts har den E-nummer 330.

3. Naturliga aromer
c) ...behöver inte ha utvunnits ur de råvaror som de smakar.
Står det "naturlig arom" på en jordgubbsglass, så betyder det inte att ämnet har utvunnits ur jordgubbe. Det betyder bara att det har utvunnits ur en animalisk eller vegetabilisk råvara med fysikaliska, enzymatiska eller mikrobiologiska metoder. Endast om det står "naturlig jordgubbsarom", så måste det ha framställts ur jordgubbe. Aromämnen innehåller utöver smakämnet ofta olika lösningsmedel oavsett om de är naturliga eller inte. De måste alltid stå med i ingrediensförteckningen.

4. Vin
c) ...får framställas med hjälp av ett 60-tal olika tillsatser.
I vin får man tillsätta ett 60-tal ingredienser, utöver druvmust, vilka inom vinindustrin kallas för tillsatser. Långt ifrån alla ämnen är dock inte tillsatser i bemärkelsen E-nummer. Vissa bör snarare betraktas som så kallade processhjälpmedel medan andra är vanliga ingredienser, exempelvis socker. Enligt Systembolaget får man inte skriva ut vilka tillsatser som har använts.
Annons