Hur står det till med hantverket och råvarorna på landets konditorier? I Kristianstad har en debatt om detta blossat upp efter att den frispråkige bagaren Sébastien Boudet vid ett besök nyligen inte kunde hitta ett enda bra kondis i staden.
Sébastien Boudet var i Kristianstad för att hålla en surdegskurs för YH-eleverna på Österänggymnasiet. Samtidigt passade han på att inspektera det lokala utbudet av bakverk.
"Det är för det mesta halvfabrikat, pulver, mixer, surdegsbröd med jäst och smörkrämer och smördegar på margarin... Bra läge att starta ett vettigt ställe här tycker jag!", löd den kände bagarens omdöme i ett inlägg på Instagram.
I en artikel i Kristiansdagsbladet förklarar han sin kritik ytterligare.
– Man skriver att det är 100 procent äkta råvaror men när jag frågade var råvarorna kom ifrån, kunde ingen svara. Man använder tillsatser och man säljer surdegsbröd som är gjorda på jäst. Smörkräm och smördeg som är gjorda på margarin är inte äkta. Det verkar som att man lever på gamla meriter. Jag önskar att det fanns lite mindre guld och pampighet, och lite mer fokus på kvalité.
– Hade jag varit härifrån hade jag startat ett ställe här. Målet med mitt besök i Kristianstad är inte att snacka skit om andra, men om man ska förändra något måste man tala om att det finns ett problem. Och det är ett problem när man säger att något är äkta vara om det består av dåliga råvaror som innehåller tillsatser, som dessutom säljs till höga priser.
Dagen efter svarade några av stadens konditorer på kritiken i samma tidning. De försvarar sig med att brödmixen är en mjölblandning, att knappt någon bakar wienerbröd med rent smör i Sverige, att margarinet faktiskt innehåller en del smör och att de bara bakar det som kunderna efterfrågar. Flera menar dessutom att det är skillnad på vad man kan ta betalt för i Kristianstad och i Stockholm och en kallar dessutom Sébastien "väldigt extrem".
Sébastien vidhåller dock kritiken.
– Man tar betalt i förhållande till vad man erbjuder, det är det som är grejen. Tänk också på att Sveriges bästa bagare går på Österängs YH-utbildning, men alla söker praktikplats utanför Kristianstad. Det säger något, säger han i artikeln.
Hela artiklarna, samt ytterligare utläggning av Sébastiens argument, kan du läsa i
hans blogg >>