Vi importerar alltmer mat från Kina, ett land som samtidigt skakas av den ena matskandalen efter den andra. Men vet vi att maten på de svenska butikshyllorna är säker undrar Mats-Eric Nilsson i en granskande artikel i det senaste numret av magasinet Hunger.
Hunger nr 1 2015 omslag
Det är inte bara ris, te och bambuskott på burk som vi importerar från Kina. Billiga råvaror och tillsatser importeras idag i stor skala från den ständigt växande ekonomin, vilka kan dyka upp i allt från Pågens bullar till Scans leverpastej.

Samtidigt har landet drabbats av otaliga matskandaler det senaste decenniet, exempelvis räv och råtta som sålts som fårkött och fläsk som sminkats upp till nötkött. Men det förekommer också en okontrollerad användning av bekämpningsmedel och antibiotika i jordbruket och av kemikalier i matfabrikerna. Och fusket kan få stora konsekvenser.

Plastkemikalien melamin, som användes för att täcka över att mjölken hade spätts ut med vatten, dödade sex och skadade 300 000 tusen kinesiska barn. Men det hade också spritts till andra länder och exempelvis hamnat i amerikansk modersmjölksersättning, kanadensisk choklad och nederländska kakor.

Kina toppar EU:s svarta lista för hälsofarliga produkter, samtidigt som endast några få procent av alla livsmedel som förs in faktiskt kontrolleras.

Så man kan alltså säga att mycket av det som kommer från Kina inte kontrolleras, vare sig vid Sveriges eller vid något annat EU-lands gräns?
– Ja, det kan man. Många av varorna omfattas överhuvudtaget inte av gränskontrollen, säger veterinärinspektör Annika Sundström vid Livsmedelsverket till Hunger.
Annons