Köttfärs förpackad i modifierad atmosfär får längre hållbarhet, men gör det också svårare att veta när köttet är säkert att äta, enligt en ny studie från SLU i samarbete med Livsmedelsverket.

Köttfärs[By Väsk, edited, CC BY-SA 3.0]
By Väsk, edited, CC BY-SA 3.0
En stor del av den köttfärs som säljs i dag mals och förpackas inte i butikerna utan istället i centrala anläggningar. För att de ska hålla sig längre fyller man förpackningarna med en blandning av olika gaser, så kallad modifierad eller skyddande atmosfär.

"Genomstekt" kan vara rått
Men enligt den nya SLU-studien riskerar dessa produkter att leda till att konsumenter av misstag äter köttfärsen rå och därigenom få i sig ehec och andra farliga bakterier. Köttfärs förpackad med sådana gaser kan nämligen bli brun inuti, trots att den inte är genomstekt.

Därför varnar nu Livsmedelsverket för att man inte kan lite på tumregeln att köttet är genomstekt när det inte längre är rosa i mitten. Ett säkrare sätt att kontrollera tillagningen på gasförpackad färs är istället att mäta innertemperaturen (genomstekt är den vid 70 grader) alternativt att kontrollera att köttsaften är klar och köttet är fast i konsistensen.

Just köttfärs bör, enligt SLV, generellt genomstekas eftersom malningen gör att eventuella bakterier på ytan blandas in och sprids i färsen. På hela köttbitar finns bakterierna endast på ytan och dör därför vid tillagningen. Därför behöver de inte genomstekas. Fågel bör dock, av andra skäl, alltid genomstekas.

FAKTA: Förpackningsgaser
  • Den vanligaste blandningen av gaser är 80 procent syre och 20 procent koldioxid, men blandningar av kväve och koldioxid kan också användas.
  • Användandet av syrerika förpackningsgaser har tidigare kritiserats för att ge sämre kött. Syret ger köttet att en rödare färg, men får samtidigt fettet att härskna snabbare samt gör köttet segare.
  • Bäst kvalitet får köttet om det är förpackat utan någon gas alls, dvs vakuumförpackat.

Annons