Årets matbluff fortsätter att göra skillnad. Så här sex månader efter att senaste upplagan av antipriset avgjordes så är det nu fem finalister som har tagit till sig av kritiken som framförts.

Strukit Norrland
Senast i raden är Latitude 65, som nyligen har tagit bort påståendena på burken om att deras energidryck är "från norrländska breddgrader" och "skapad i Jörn", när den i själva verket är tillverkad i Småland. Det senare framgår dock inte på burken utan är något som företaget fortfarande undviker att skylta med.

Havresirap är tillsatt socker
Vi kan nu även berätta att Fazerägda Frebaco kvarn kommer att ta bort märkningen "utan tillsatt socker" på sin granola. Eftersom företaget inte gjorde några förändringar självmant så skickade Äkta vara in ett klagomål till Linköpings kommun, som är kontrollmyndighet för företaget.

Efter att ha rådgjort med Livsmedelsverkets experter kom deras livsmedelsinspektörer fram till att märkningen var vilseledande, då havresirap borde räknas som tillsatt socker. De övervägde därför att förbjuda användningen av märkningen, något som fick företaget att slutligen agera. Företaget uppger dock att de gamla förpackningarna kommer att säljas slut innan nya förpackningar kommer ut.

Fler som ändrat
Som vi har berättat tidigare har även tre andra företag agerat. Axfood har bytt namn och även ökat mängden äpple i Eldorados äppelkaka, Ica har lovat att byta namn på sin limpa Hembakat och Coop har nyligen lanserat sin kalvfond, som röstades fram som "vinnare", med ett uppdaterat recept, utan kyckling och med mer kalv.

Är du förresten intresserad av vad som har hänt med tidigare års finalister till Årets matbluff? Vi har gjort en sammanställning, där du kan läsa mer om bluffarna, se resultatet av röstningen och även läsa om vad som hände sen. Kolla här: Så gick det för matbluffinalisterna

Ivar Nilsson

Annons