Tio olika rökaromer har varit godkända inom EU. När företagen som tillverkar dem skulle ansöka om förlängning av godkännandet, så beslutade kommissionen att avslå samtliga ansökningar.

Enligt nya bedömningar som gjorts av EU:s expertpanel innehåller sex av aromerna ämnen som är genotoxiska, dvs skadliga för vårt DNA. I ytterligare två fall kunde panelen inte utesluta risker och av försiktighetsskäl valde man att avslå även dessa. De sista två aromerna bedömdes inte eftersom inga ansökningar om förlängning lämnats in.

Resultatet blir att samtliga hittills tillåtna rökaromer nu förbjuds. Enligt en förordning som publicerades den 31 juli kommer de dock att vara fortsatt tillåtna under en ganska långt tilltagen övergångsperiod. I produkter som även kan rökas med riktig rök, som kött, fisk och ost, kommer det att vara tillåtet att tillsätta rökarom under fem år framåt, medan det i övriga livsmedel, exempelvis chips eller såser med röksmak, kommer att vara tillåtet i två år.

Traditionell rökning kommer fortsatt att vara tillåten. För tillverkare som vill ha röksmak i sina produkter så kommer de att kunna smaksätta med ingredienser som i sin tur är rökta, exempelvis med rökt paprikapulver eller bacon. Det finns även aromer, som inte klassas som rökaromer, men som kan ha olika former av rökliknande smak. Dessa kommer fortfarande att vara tillåtna.

FAKTA: Rök och rökarom
  • Rökning är en traditionell metod för att konservera, men också smaksätta, livsmedel.
  • Rökaromer har inte samma konserverande effekt, men ger liknande smak.
  • Rökarom kan appliceras genom bland annat doppning, duschning eller rökning (så kallad återskapad rök).
  • En produkt som säljs som "rökt" (exempelvis bacon) kan vara rökt med så kallad återskapad rök, dvs med rökarom. Det står då "rökarom" i ingrediensförteckningen.


Ivar Nilsson

Annons