Nästan alla olivoljor i butikerna stoltserar med att de är av den högsta kvalitetsklassen "extra jungfruolja". Konsumentmagasinet Råd & Rön har låtit testa 20 sådana oljor och fanns att långt ifrån alla lever upp till beteckningen.

Så många som sex av oljorna visade sig ha för låg kvalitet. Fyra av oljorna når i själva verket bara upp till den näst högsta kvalitetsklassen och ytterligare två klassas som bomolja och borde därför inte ens få säljas som livsmedel inom EU utan att först ha renats.

Härskna och leriga
När man klassificerar olivolja sker det utifrån ett smaktest av en panel av experter samt ett labbtest av den kemiska sammansättningen. Reglerna och testmetoderna har beslutats av EU och Råd & Rön har låtit testa oljorna på precis samma sätt.

I tidningens test klarade ingen av de underkända oljorna de smakkriterier som krävs. Extra jungfruolja måste exempelvis ha en viss fruktighet och vara fri från defekter. Här hade de underkända oljorna en härsken eller lerig smak. En olja klarade inte heller labbtestet.

De fyra oljorna som hade en lägre klass än den uppgivna (jungfruolja istället för extra jungfruolja) var:

  • Primadonna Organic Spansk Ekologisk Extra Virgin Oil
  • Ondoliva selection Extra Virgin Olive Oil
  • Garant Oliv Extra Virgin Olja Classico
  • Garant eko Olivolja Spansk Extra Jungfru

De två som var så kallade bomolja, som inte borde få säljas till konsument var:

  • La Española Extra Jungfru Olivolja
  • Terra Delyssa Extra Virgin Olive Oil

Oljorna med högst betyg
Samtidigt fick smakpanelen även sätta betyg på vilka oljor som hade bäst smak. I topp hamnade Coop Olive Oil Extra Virgin Fruttato, från Italien, som var långt ifrån den dyraste oljan i testet. Näst bäst betyg fick De Cecco Extra Jungfruolja Classico.

Förutom att oljor inte håller den utlovade kvaliteten, vilket man har undersökt här, så förekommer även flera sorters fusk med olivolja. Det är ett av de mest förfalskade livsmedlen. Bland annat fuskas det med ursprunget på oliverna eller oljan och att man blandar ut finare olja med billigare varianter. Det förekommer också fall där billigare vegetabiliska oljor har färgats gröna för att sedan säljas som olivolja, men det är mer ovanligt.

Ivar Nilsson

Annons