Konsumentsajten Äkta vara.org har just passerat sin ettårsdag.
Förutom att leverera nyheter om mat, matkvalitet och tillsatser, har vi som jobbar med sajten och våra läsare sakta men säkert fyllt på med tips om bra och dåliga livsmedel, om bra ställen att handla på, om bra livsmedel eller om böcker som är värda att läsa. Hela tiden har läsare kunnat kommentera det som skrivs. I och med att sajten startade blev det också fullt i våra brevlådor, med frågor, råd, tips och kritik. Även i Finland och Norge intresserar sig läsare för sajten.
Vi har också med grafiske formgivaren Petter Nilssons hjälp hunnit med att göra om formen för ökad tydlighet och läsbarhet.
Under tiden har vi arbetat med och lanserat märkningen Äkta vara som utifrån ett konsumentperspektiv ska vara en hjälp för kunder i butiken. Hittills är det livsmedelskedjan City Gross som ansökt om att få märka produkter på hyllkant, men andra butiker och producenter har visat intresse.
Märkningen har fått stor uppmärksamhet i medierna och många konsumenter känner redan till märkningen trots att de själva inte kan handla i en City Gross-butik. Kritik har kommit från Livsmedelsverket och en del andra aktörer, men de mängder av positiva kommentarer som kommit oss till del gör att vi känner att vi är på rätt väg. På sajten kan man följa hur många
produkter som är märkta och vilka
kriterier som behöver uppfyllas för att en vara ska bli godkänd.
Några av kritikerna har menat att vi skräms med tillsatserna, men faktum är att majoriteten av dem som hör av sig till oss inte uttrycker oro, utan har förstått huvudbudskapet: det handlar om matkvalitet, att de flesta tillsatser och industriella ingredienser som hamnar i den processade maten har inte med livsmedelssäkerhet att göra, utan är där av kosmetiska skäl. Och matkvalitet handlar inte bara om tillsatsernas vara eller inte vara, utan om råvaror; hur mjölet vi bakar med är odlat, var djuren har betat och vilka sorters grönsaker som passar var och när.
Intresset för matkvalitet är stort, det visar inte minst den färska undersökning som Coop för tredje året i rad gjort bland sina medlemmar. 80 procent av de 43 000 som svarat i undersökningen säger att de på något sätt påverkats av den senaste tidens debatt om tillsatserna i vår mat.
Andra intressanta svar i undersökningen:
•75 procent av konsumenterna anser att innehållsförteckningen på matvaror är otydliga.
•70 procent tittar ofta eller alltid efter tillverkningsland på varor i butiken.
•85 procent köper närproducerat för att bidra till ett bättre klimat och korta transportsträckor.
•79 procent köper närproducerat för att gynna lokala producenter.
•17 procent äter inte hemlagad mat dagligen.
Så därför, när ettårskalaset är över är det bara att kavla upp ärmarna igen och fortsätta.
Anna Karin Strand Nilsson, webbredaktör