Dagens Nyheter har den senaste tiden tittat närmare på hur de stora butikskedjorna behandlar små leverantörer. I den senaste artikeln berättar Nathalie Aldana hur det gick till när hennes produkter skulle lanseras hos Coop. Hon säljer torkad frukt från småskaligt jordbruk i Colombia och som handlas utan mellanhänder. Ni som följer Äkta vara kanske känner igen dem eftersom de är Ä-märkta.

Ge bort produkter gratis
Coop sa att Nathalie skulle få sälja sin påsar i 500 av kedjans butiker. Konceptet kallades för ”rapid Start”.

– Men när vi satt där och jag fick detaljerna på vad det betyder i praktiken, så var det bara att den första leveransen till Coop skulle vara gratis. De krävde att jag skulle skicka gratisprodukter till hyllor i 500 butiker, och jag skulle också få betala en säljfirma för att packa upp varorna och plocka upp dem på hyllorna, eftersom Coop-butikerna har så lite personal, berättar hon för DN.

Dessutom skulle hon betala för en kampanj med introduktionsrabatt på produkterna och sänka priset. Sammanlagt skulle det kosta henne över 500 000 kronor.

"Grålistad" affärsmetod
Nästa år införlivas en ny lagstiftning mot otillbörliga affärsmetoder i livsmedelsbranschen och där räknas denna typ metod som ”grålistad”, som dock kan vara tillåten om den avtalas tydligt i förväg och det inte förekommer några hot eller liknande från kedjan.

Coop försvara sig med att metoden är en möjlighet som de har för att snabbt skapa en distribution för en leverantör. I artikeln ett mejl till tidningen skriver deras presschef Helena Kilström att den exakta uppgörelsen ser olika ut för varje leverantör och att de endast ibland kräver gratisprodukter. Hon hävdar också att det relativt vanligt i branschen.

För att runda Coop och andra kedjor säljer Nathalie därför alltmer av sina produkter i den egna webbutiken nathaliesfrukt.se

Kopierade fröknäcke
Även konkurrenten Ica, som är den överlägset största kedjan, har granskats av DN. Bland annat berättar de om Ewa Skiöldebrand som tillverkar småskaliga glutenfria produkter. Storsäljaren har varit ett fröknäcke, som bakas enligt hennes recept av ett företag på Gotland. Det mesta såldes i Ica-butiker runt om i landet.

Produkten sålde väldigt bra, men plötsligt dök det upp en konkurrerande produkt i Icas hyllor. Förpackad i en precis likadan kartong och bakad på exakt samma ingredienser, men med Ica logga på. Det var till och med samma gotländska bageri som bakade brödet.

Blev sedan avlistad
– De bara bytte etiketten till Ica Selection. Sedan hade de en exponering på åtta face i hyllan, och jag fick tre eller två. Sedan fick jag ett face, och så blev jag avlistad, säger hon till tidningen.

Ett ”face” är hur många kartonger som får stå bredvid varandra i butikshyllan, vilket ökar försäljningen. Genom att sälja varor av sitt eget varumärke tjänar Ica mer pengar per produkt jämfört med att sälja andras varumärken.

Det hela ledde till att Ewalie valde att sluta i livsmedelsbranschen, berättar hon i artikeln.

I ett mejl till DN skriver Fredrik Klein, affärsområdeschef för Färskvaror på Ica Sverige, att situationen är olycklig och att de borde ha uppmärksammat likheterna mellan de båda produkterna. Han menar också att kedjornas egna varumärken är bra för konkurrensen.

Ivar Nilsson

Annons