Ica Torgkassen i Uppsala, Ica Flygfyren i Norrtälje och Ica Maxi i Nacka, hade visserligen flest varor, men med endast hälften av de 38 varorna fick de ändå nöja sig med en delad bronsplats. Det skrala utbudet gjorde att ingen butik kvalade in för guld eller silver och en stor del av butikerna hade bara tio eller färre kulturmatvaror.

Bakom inventeringen och utmärkelserna står Kålrotsakademien. Tillsammans med flera andra organisationer genomför man årligen en inventering av så kallade kulturmatvaror i landets butiker. I år deltog Äkta vara i detta arbete. I butikerna har utbudet av 38 matvaror, som är intressanta för svensk kulturhistoria, undersökts.

Nästan alla butikerna sålde kanelbullar och bruna bönor, men många av varorna saknades helt eller var mycket sällsynta. Det handlade bland annat om kalvdans, grynkorv, polkagrisar från Gränna, gurpi, rökt vätternsik, vänerlöjrom och gotlandslins.

– Vi visste att flera av dessa varor skulle vara svåra att hitta, men vi var ändå inte beredda på att utbudet var så pass litet, särskilt med tanke på att en stor matbutik kan ha upp till 20 000 varor. Storleken är dock inte det avgörande. I vår inventering har vi även med små butiker som trots sitt betydligt mindre utbud har en stor andel kulturmatvaror, säger Martin Ragnar, sekreterare i Kålrotsakademien.

Hur har det blivit så här? Och varför är kulturmaten viktig? Läs gärna denna debattartikel av Kålrotsakademiens Hans Naess.

Läs mer om Kulturmatkassen här

Annons