Dagens Nyheter har intervjuat Wille, som går i sexan. Han är nyfiken på hur energidrycker smakar och om de ger "vingar", som reklamen säger, men han får inte prova än för sina föräldrar. Jämnåriga Iris tror att många dricker dem för att verka coola.

Debatten om att ungas konsumtion av energidrycker kan vara skadlig har pågått alltsedan dryckerna dök upp i mitten av 90-talet. Det har lett till att Svensk dagligvaruhandels medlemmar har en branschöverenskommelse om en 15-årsgräns för att köpa energidrycker. Det finns dock ingen lagstadgad åldersgräns. Men lagen kräver å andra sidan att det ska finnas en varningstext för hög koffeinhalt på de burkar som har det.

Men kanske har dessa åtgärder fått motsatt effekt, menar Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

– Jag tycker att både branschens åldersgräns och märkning är bra, men de bidrar kanske till myten bland ungdomar om att det är lite häftigt att dricka energidrycker. Dessutom marknadsförs ofta energidrycker som lite spännande, säger hon till DN.

Hon ifrågasätter också att flera av dryckerna innehåller taurin, en aminosyra som först upptäcktes i oxgalla.

– Att sammankoppla energidryck med tjurar och deras kraft gör kanske att det kan verka lite coolt att dricka de här burkarna. Som ämne är det ingenting vi har behov av. Kroppen producerar det taurin som vi behöver så det finns ingen anledning att tillsätta det i kosten.

Taurin är dock inte skadligt, enligt Livsmedelsverkets hemsida. Det kan däremot syrorna som finns i energidryckerna och även i vanlig läsk vara.

– Vi ser allt oftare att tonåringar har frätskador på tänderna. Att det drabbar individer i unga åldrar är oroväckande eftersom det är skador som kan följa patienten livet ut, säger Peter Lingström, professor och forskare vid Sahlgrenska akademin, till DN.

Vill du veta lite mer om innehållet i energidrycker?
Här nedan har vi samlat lite information om några ingredienser som brukar ingå.

  • Socker
    De som innehåller socker innehåller ungefär lika mycket som vanlig läsk. Det utgör visserligen en källa till energi, men består precis som läsk främst av tomma kalorier.
  • Syror
    Precis som läsk innehåller energidrycker även olika former av syror, för smakens skull. Vanligt är bland annat allt citronsyra och dess citrater samt äppelsyra. Gemensamt har de att det låga ph-värdet kan orsaka frätskador på tänderna.
  • Koffein
    De huvudsakliga uppiggande effekten i dryckerna kommer från detta ämne. Ofta innehåller en liten burk ungefär lika mycket koffein som en kopp bryggkaffe. Men vissa sorter kan ha nästan dubbelt så hög halt. Ett stort intag av koffein kan enligt Livsmedelsverkets hemsida ge negativa effekter, som sömnproblem, huvudvärk, ångest och oro, yrsel och hjärtklappning, särskilt hos barn och tonåringar. Om det kombineras med alkohol kan det dessutom göra att man blir mindre medveten om hur berusad man är.
  • Andra funktionella ingredienser
    Det finns också många andra ämnen som tillsätts i energidryck. Flera av dem har en omdebatterad effekt och hälsopåståenden kring dessa får enligt EU inte göras. Det handlar exempelvis om taurin, glukuronolakton, kollagen och hyaluronsyra.

Ivar Nilsson

Annons