Sveriges regering har länge varit motståndare till en obligatorisk ursprungsmärkning av kött och chark för att det blir för dyrt för producenterna. Nu tar informationsorganisationen Svenskt kött tillsammans med livsmedelskedjorna tag i frågan och skapar en gemensam Sverigemärkning av charkprodukter.

Charkvaror står för över en tredjedel av allt kött i Sverige. Det är klurigt att hitta information om var innehållet kommer ifrån, trots att det ibland kan röra sig om kött från olika länder. 


”Det ska bli mycket lättare att se att det är 100 procents svensk kött i korv, skinka, bacon, kassler, köttfärs, leverpastej, blodpudding, sylta mm” berättas i en annonskampanj som går ut i dagstidningarna. Bakom annonserna står organisationen Svenskt kött, LRF, Axfood, Bergendahls Food, Ica och KF.


Enligt en opinionsmätning som undersökningsföretaget You Gov har gjort för Svenskt kött tycker 87 procent av de tillfrågade, kvinnor och män mellan 20 och 67 år, att det är viktigt var köttet kommer ifrån. Hälften av de tillfrågade väljer svenskt kött. 54 procent svarar att de inte vet varför det svenska köttet kostar mer än det importerade. Den pedagogiska uppgiften har Svenskt kött nu tagit på allvar.


– Svenskt Kötts stora utmaning just nu är att få konsumenterna att bli medvetna om vad de betalar för. Egentligen är det ganska enkelt – köper du svenskt kött får du mer, köttet har ett värde i form av omsorg om djuren. Dessutom är det gott och säkert, säger Maria Forshufvud, VD för Svenskt Kött.


Som ett svar på detta har branschen har precis i dagarna enats om en tydlig svenskmärkning. Tillsammans med Axfood, Bergendahls, Ica, KF och LRF kommer Svenskt Kött att införa denna märkning på alla svenska charkuterivaror så snart som möjligt.


Svenskt Kött, som tidigare hette Svensk Köttinformation ägs av Lantbrukarnas Riksförbund, Scan, KLS Ugglarps, Köttbranschens Riksförbund, Sveriges Nötköttsproducenter, Sveriges Grisföretagare och Svenska Fåravelsförbundet.


I Sverige har tidigare Kött- och charkbranschens medlemmar enats om skärpta regler för märkning av smörgåsskinka. Sedan i november förra året finns en märkning som ska tala om för konsumenterna om skinkan är gjord av hela skinkan, eller om den är skuren i bitar och sedan sammanfogad. 


Det här skiljer det svenska köttet från importerat (enligt Svenskt kött).>> 

Läs mer om Sveriges ståndpunkt i märkningsfrågan>> 






 

Annons