Bristande ansvar i arbetet med sponsorerna. Så förklarar Kocklandslaget att deras namn hamnat på en macka med 14 tillsatser.
 Vi har trampat i klaveret och det är bra att det här kommer upp, säger lagledaren Jonas Franzén.


Deras inblandning i mackan beskriver han som relativt liten. Fokus har legat på smaken. De har tagit fram ett gott recept och skickat iväg det till sponsorn Statoil, som sedan lagt ut produktionen på en tredje part. Sedan har de fått smaka på resultatet.

 Det är dåligt av oss att inte ställa frågan om innehåll i det läget, säger han.

 Vi måste i slutändan ställa oss frågan, även om vi inte gör mackan, så är det vi som ligger bakom mackan. Då måste vi också kunna ta ansvar för mackan.

Sponsoravtalen löper över fyra år fram till varje OS-tävling. Eftersom OS hålls senare i år löper även avtalen ut i år. Inför nästa satsning ska de gå igenom samtliga samarbetspartners och även titta på hur de skulle kunna ta ett större ansvar och styra utvecklingen åt ett mer hållbart håll framöver. I slutändan är det dock lagets ägare, branschorganisationen Svenska kockars förening, som sluter avtalen.

 Att det här har kommit upp ger mig mer mandat att påverka i framtiden, menar dock Jonas Franzén.

Kocklandslaget är beroende av pengar från sponsorer. Deras nuvarande huvudsponsorer består förutom Statoil även av Santa maria, Knorr professional, Electrolux, Sodexo och Martin & Servera.


Ivar Nilsson


Läs mer:

Kocklandslaget överträffar sig själva – i tillsatser >>

Mackavslöjande gav Facebook-debatt >>


Annons