Äter du lunch eller middag på Fotografiska museet i Stockholm får du veta vad maten innehåller. Äkta vara var där för att undersöka vilka lösningar det finns för ingrediensförteckningar även på krogen.


Som vi har skrivit om tidigare driver paraplyorganisationen Sveriges konsumenter, där Äkta vara ingår, en kampanj om en lagstiftad deklaration av maten som serveras på restauranger eller kaféer, kallad "Vad är det i maten? Klartext NU". 


I fredags träffade representanter för de olika organisationerna som ingår i kampanjen, den meriterade kocken Paul Svensson, kreativa ledare för restaurangen på Fotografiska, för en pratstund om hur gästen kan få veta vad den äter. Sedan ett par månader tillbaka har de på Fotografiska infört ett system för att öka transparensen mot gästerna.


Kärnan är en pärm kallad "Råvarubibel". Denna innehåller ingrediensförteckningar för samtliga rätter på menyn, även antioxidationsmedlet i dijonsenapen i dressingen. Där fanns ibland även information om ekologisk märkning och råvarors ursprung. Två exemplar av pärmen står uppställda på olika platser i restaurangen, bland annat på disken, så att konsumenten enkelt kan ta del av informationen.


Att ha en sådan pärm kräver visserligen att man också ser till att uppdatera den med nya rätter eller eventuella utbytesprodukter från restaurangleverantörer som Menigo eller Martin & Servera. Där gäller det att se till att införa rutiner och tydligt fördela ansvaret för detta. Ungefär som när det gäller egenkontrollen av livsmedelshygienen på restaurangen.


– Vi på Äkta vara tycker att systemet på Fotografiska verkar fungera bra. Det var kul att se att även en restaurang som byter rätter relativt ofta klarar av att deklarera ingredienserna, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson.


Annons