Gemensamt för varumärkena som klagomålen gäller är att de alla ingår i koncernen Rixile holding 2 AB. Här är en sammanfattning av några av klagomålen:

Vitamin well
Dessa så kallade funktionsdrycker ger sken av att vara hälsosamma, både genom ordet ”well” i varumärket och produktnamn som ”focus”, ”enhance”, ”elevate”, ”reload” och ”awake”. Samtidigt är merparten av dem sockersötade.

För att man ska få använda ett hälsopåstående på en livsmedelsprodukt så måste detta påstående vara godkänt av EU och dessutom uppfylla de kriterier som gäller för att få använda det. Dessutom bör produkten inte påverka intag av ”enskilda näringsämnen” på ett vis som strider mot ”vetenskapliga rekommendationer”.

Konsumtion av sockersötade drycker står i strid med kostrekommendationerna och därför borde inte Vitamin wells drycker få bära hälsopåståendena ovan.

Barebells
På flera av varumärkets proteinbars och proteindrycker förekommer märkningen ”approved by Tyngre”. Tyngre är ett starkt varumärke inom styrketräning och hälsa. På deras sajt skriver en rad hälsoprofiler om träning, kost och hälsa. Företaget har också en rad populära poddar, bland annat en som drivs av dietister.

Syftet med märkningen ”approved by Tyngre” är att konsumenten ska uppfatta produkten som bättre och mer trovärdigt än andra. Det fungerar alltså som ett slags ”säljande uttryck”, vilket är uttryck som man enligt Livsmedelsverket bör förklara i märkningen för att inte riskera att vilseleda konsumenten. I det här fallet förklaras det inte.

Till saken hör också att även Tyngre ägs av Rixile Holding 2 AB, så det är alltså ingen oberoende part som gör rekommendationerna.

Hälsopåståenden online
Klagomålen rör även ytterligare hälsopåståenden som görs på Tyngres hemsida samt på hemsidan för Nocco, ett annat av koncernens varumärken. Bland annat görs det hälsopåståenden om aloe vera, BCAA och koffein, trots att det inte finns några av EU godkända hälsopåståenden kring dessa ämnen.

Hela klagomålet finns länkat i detta blogginlägg

Annons