Har du någon gång funderat på vad basturökning av till exempel skinka betyder? I gårdagens avsnitt av Plus i Svt försökte man reda ut begreppen.


Det visade sig dock vara lättare sagt än gjort. Inte ens tillverkarna själva var säkra på vad basturökning egentligen innebär. Någon var till och med osäker på om deras produkter överhuvudtaget var rökta eller om man bara hade använt rökarom istället. Hör svaren i klippet ovan.


I programmet besöker man också charkföretaget Gudruns, som berättar om skillnaden mellan traditionell rökning, rökning med återskapad rök samt röksmaksättning med rökarom i form av rökvätska som produkterna exempelvis doppas i. Endast omkring 20 procent röks på traditionellt sätt.


Enligt trendanalytikern Christina Cheng används uttryck som basturökt, Emilskinka, källarrökt etc för att ge sken av att produkterna är framställda på ett traditionellt sätt. Se klippet nedan.




Plus intervjuar också en representant från Livsmedelsverket, men utan att tittaren blir särskilt mycket klokare över vare sig vad basturökning innebär eller vilka regler som egentligen gäller.


Se hela inslaget och hela programmet här >>


Läs mer om andra ifrågasatta märkningar av charkprodukter:

Får inte skriva "fäbod" >>

"Melkers vilseleder konsumenten" >>

Sorry, ordet ”fäbod” är upptaget >>


Annons