I ägghyllan är det nog få som skulle köpa ägg med oklart ursprungsland, från näbbklippta höns som dessutom kan vara salmonellasmittade. Men i produkter där ägg ingår som ingrediens kan det vara just så – utan att kunden får veta.

Det är inte bara kött till färdigrätter och halvfabrikat som köps upp på en internationell marknad där billigast produkt vinner. Det gäller även ägg. Branschtidningen Fjäderfä har undersökt varifrån "äggråvaran" kommer i ett antal av Icas egna produkter, som kakor, pasta och pannkakor. På förpackningen finns ingen information.
Ägg[Fotoakuten]

– De ägg som ingår i Icas egna märkesvaror är vanligen producerade på ett sätt som är förbjudet i Sverige, säger Sven Secher, redaktör för branschtidningen Fjäderfä, till Svenska Dagbladet.

Äggen kan enligt Ica komma från en rad olika länder och leverantörer lagda av höns som kan ha fått näbben avklippt för att de inte ska hacka på varandra, något som är förbjudet i Sverige. I hönsflockarna kan det dessutom finnas salmonella.

– Det är uppseendeväckande att Ica accepterar ägg från salmonellaflockar i sina egna märkesvaror. Om salmonella utbryter i en svensk hönsflock så slaktas den omgående och äggen får överhuvudtaget inte användas, säger Sven Secher till Svd.

När det gäller försäljningen av färska ägg har Ica dock en helt annan inställning. Då är det svenska ägg från frigående höns som gäller, enligt hemsidan.

– Vi har inte sett möjligheten att kräva att äggråvara, som kommer från Danmark och flera andra länder i Europa, ska kontrolleras på samma sätt som i Sverige. Men någonstans måste vi börja och därför köper vi bara färska, svenska ägg där vi kan påverka. Någon risk för att salmonella ska spridas finns inte eftersom smittade ägg värmebehandlas och bakterien dör vid 70 grader, säger Lena Sparring, kvalitetschef hos Ica, till Svd.

Även produkter från Coop och andra märken innehåller omärkta ägg.

– Fokus har legat på kött och andra stora ingredienser. Men efter den senaste tidens skandaler är det uppenbart att vi behöver bättra oss även när det gäller äggråvaran, säger Anna-Lena Dahlberg, kvalitets- och miljöchef på Coop, till Svd.

Vill du veta mer om hur hönsuppfödning går till kan du titta på den amerikanska kortfilm "Story of an egg". Där tas bland annat näbbklippning upp och man visar också vad "frigående höns" kan betyda. Kanske något att tänka på när du väljer ägg till påsk.

Watch 2013 Festival | The Story of an Egg on PBS. See more from PBS Online Film Festival.


Läs mer om de svenska reglerna för märkning och produktion av ägg på branschorganisationen Svenska äggs hemsida >>


Annons