Lax har blivit var mans mat, särskilt de styckfrysta laxfiléerna. Det senaste året ökade importen av sådana filéer från Norge med 22 procent. Svenska dagbladets test visar dock att det inte alltid är bara lax i förpackningarna. Laxen av fabrikaten Coop x-tra, Lobster, Hofseth fjordlax och Omega har nämligen fått en tillsats av upp till fem procent saltvatten. Hur mycket får man inte veta på förpackningen, eftersom det inte behöver uppges om det understiger just fem procent. På Coop x-tra-laxen skriver man dock ut att den innehåller 95 procent lax, resten är vatten och salt.
Testet visade också att filéerna tappade upp till åtta gram i vikt när de tinade. Detta trots att de tinades långsamt i kylskåp, vilket ska göra vattenförlusten så liten som möjligt. Ingen av de sju testade laxfiléerna levde efter upptiningen upp till den vikt som angavs på förpackningen.
– I vätskan sitter smakämnena. Att en laxfilé tappar mycket vätska är en varningsklocka, säger fiskhandlaren Nils Molinder på Melanders fisk, som hjälpt till att utföra testet, till Svd.
Enligt artikeln är det inte ovanligt att fabrikanterna ökar laxens vikt genom att spruta in koksaltlösning, något som enligt Nils Molinder bidrar till att laxen tappar mer vätska. Testet visade dock inte på något klart samband mellan insprutad koksaltlösning och stor vätskeförlust. Mest vatten tappade Icas laxfiléer, som dock inte var saltvattenmarinerade.
– All fryst fisk släpper vatten när den tinas eftersom cellerna i fisken sprängs. Det är jättesvårt att kommentera ett enstaka fall, vi har inte fått några indikationer på att vår lax släpper mer vätska än andra. Men självklart är vi måna om att hålla den kvalitet vi utlovar, säger Sara Hjelm, pressansvarig på Ica, till Svd.
Hon poängterar också att det enligt branschpraxis är den vikt som produkten har före upptining som är den vikt som garanteras.
Här är ett exempel på en
injektionsmaskin för fiskfiléer >> som tillverkaren menar kan öka förtjänsten med upp till 20 procent. Missa inte videon som visar hur den fungerar (klicka på fliken video och scrolla till klippet längst ner). Det finns också ett klipp på Youtube
här >>
Läs också Äkta varas tidigare artiklar om hur fosfater används för att öka vikten på fisk: