Äkta vara skrev i slutet av mars om den tveksamma användningen av härkomstplats i marknadsföringen av öl. Det var webbtidningen Beernews som hade granskat flera stora ölmärken, som använde ortsnamn eller geografiska beteckningar i varumärkesnamn och produktdesign, men som tillverkades på helt andra platser. Detta framgick inte på förpackningen, varför man konstaterade att konsumenten riskerade att bli vilseledd.

"Konsumenten vilseleds inte"
Det tyckte dock inte företrädare för Systembolaget, bryggeriet Spendrups och ölföretaget Galatea. De försvarade alla denna typ av märkning och hävdade att den inte alls är vilseledande eftersom konsumenten förstår att det bara är ett varumärke och därför inte förväntar sig att det pekar på tillverkningsplatsen.

Men stämmer det?

Fyra av fem vilseleds av Mariestads
När Beernews frågar vanliga ölkonsumenter ser det ut på ett helt annat sätt. Med hjälp av undersökningsföretaget Norstat har det låtit undersöka hur 500 öldrickare uppfattar denna typ av märkning. Och resultatet, som presenteras här och här, är slående.

Mer än fyra av fem respondenter tror att ölet Mariestads är tillverkat i just Mariestad eller i närheten, när de får se en bild på förpackningen. Endast fyra procent kan pricka in den verkliga tillverkningsplatsen, som är Grängesberg i Dalarna.

Ingen vet var Arboga bryggs
Där, i Spendrups jättebryggeri, tillverkas även Melleruds Utmärkta Pilsner och Norrlands guld. Trots det får man med namnet och övrig marknadsföring runt 70 procent av respondenterna att tro att de tillverkas i Mellerud i Dalsland respektive i Sverige norra landsdel.

På ett liknande sätt ser det ut med öl av märket Arboga respektive Zeunerts Höga Kusten, som tillverkas i Vimmerby respektive Kopparberg, vilket inte en enda respondent svarade. Ingenstans på förpackningarna framgick heller var produkterna tillverkades.

– Det är uppenbart att väldigt många konsumenter blir lurade av den här typen av märkning. Bryggerierna spelar på att ölet skulle komma från en viss plats, samtidigt som man gör sitt bästa för att dölja det egentliga ursprunget. Resultatet av undersökningen är ett underbetyg för kontrollmyndigheternas arbete på det här området. De måste ta den här typen av vilseledande märkning på allvar, kommenterar Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson resultatet i en av Beernews artiklar.

Geografiskt ursprung är viktigt
Enligt undersökningen anser dessutom 59 procent av respondenterna att det är ganska eller mycket viktigt att ett öl, där ölnamnet eller bryggerinamnet anger en geografisk plats eller ett område, också tillverkas på eller nära denna plats eller område.

Ivar Nilsson

Annons