Konsumtion av konstgjorda sötningsmedel kan leda till diabetes, enligt en stor ny studie.
– Det är ett väldigt intressant resultat, säger Nils Gunnar Ilbäck, toxikolog på Livsmedelsverket och forskare inom klinisk mikrobiologi, till Svt Nyheter.

Det som de israeliska forskarna har funnit är att kalorifria sötningsmedel, trots att de inte innehåller socker, ändå påverkar kroppens förmåga att ta upp glukos. Hittills har man ansett att de konstgjorda sötningsmedlen i stort sett inte tas upp av kroppen. 

Men i den nya studien har man istället tittat på hur ämnena påverkar bakteriefloran i tarmen, och funnit att den påverkas på ett sätt som kan leda till glukosintolerans, vilket i sig är ett förstadium till diabetes typ 2, enligt Svt Nyheter som läst studien som publicerades i tidskriften Nature i går kväll.

– I åratal har forskare varit förbryllade över att konstgjorda sötningsmedel inte tycks bidra till viktminskning, till och med att de kan ha motsatt effekt, skriver de amerikanska forskarna.

I studien har man gett möss vatten utspätt med de tre vanliga sötningsmedlen sackarin, sukralos och aspartam. Mängderna av ämnena motsvarar de som är tillåtna i vanliga livsmedel. Genom att jämföra mössen med en kontrollgrupp som fått vanligt vatten kunde forskarna se att tarmfloran hos de sötningsmedelsätande mössen förändrades och att de samtidigt utvecklade glukosintolerans och förhöjda blodsockervärden.

– Vi har flera kilo levande mikroorganismer i tarmen och de har också en ämnesomsättning. Det har i den här studien visat sig att de kan metabolisera, alltså ta upp och använda de här sötningsmedlen, och att det sedan leder till en effekt på glukosbalansen i kroppen, säger Livsmedelsverkets Nils Gunnar Ilbäck.

Även i en grupp med 400 människor, som regelbundet åt sötningsmedel, har man hos flera observerat förändrad tarmflora, glukosintolerans och förhöjda blodsockervärden, enligt Svt.

Enligt Ilbäck måste den europeiska livsmedelsmyndigheten, EFSA, nu gå igenom de nya resultaten.

– Det är för tidigt att säga något om vad det här kan leda till. Det här är ju bara en enda studie, och man kommer vilja se ytterligare studier för att kunna säkerställa de här resultaten. Men jag tror att det kommer att komma högt uppe på agendan för det europeiska Livsmedelsverket EFSA. Det här har ju ett mycket stort konsumentintresse, säger Nils Gunnar Ilbäck.

Läs mer:
Annons