Det är svårt att veta vad man egentligen köper på Systembolaget. I senaste avsnittet av Sveriges radios konsumentprogram Plånboken tittade man närmare på det växande intresset för naturviner – och hur svåra de kan vara att hitta.
Naturviner kan sägas vara motsatsen till konventionellt vin, där hela 63 olika tillsatser och processhjälpmedel tillåts vid framställningen. I programmet berättar Mats-Eric Nilsson, författare av boken Château Vadå, om hur vinet vi dricker egentligen är framställt.
Som vinkonsument så möts vi av vackra slott och målande beskrivningar av den terroir där druvorna har växt. Samtidigt kan faktiskt det mesta av vinets smak ha kommit till i ett laboratorium. Fast om det får vi inget veta.
Till skillnad från all annan mat och dryck har vi nämligen inte rätt att få veta vad alkoholdrycker egentligen innehåller. En ingrediensdeklaration på flaskan skulle ju klargöra en hel del om framställningen. Det är en fråga som EU håller på att förändra, men frågan är om vinlobbyn kommer att lyckas få igenom ett undantag (läs mer om deras förslag här). Äkta vara har startat en namninsamling för att försöka förhindra sådana undantag.
Tills vidare har många som är intresserade av mer genuina viner istället börjat leta efter så kallade naturviner. Men även här leder bristen på pålitlig information till problem.
I programmet berättar Emma Wiksten, bakom Instagram-kontot @vintugg, att man måste vara lite av en detektiv för att hitta dem. Det finns nämligen ingen vedertagen märkning för naturviner och i de flesta fall står det inget om det på flaskan. För att komplicera saken ytterligare är alla naturvinsmakare inte helt överens om exakt var gränsen går för att man ska kunna prata om ett naturvin. Vissa tycker till exempel att tillsatta sulfiter inte är tillåtet, medan andra accepterar små mängder.
Inte heller på Systembolaget får man någon hjälp av hyllkantsmärkningar eller liknande. Om man som nybörjare ska leta efter naturviner så tipsar Emma Wiksten om att man kan söka på ordet "naturvin" på Systembolagets hemsida. Man får då upp en lista på hela 93 olika viner.
Man bör dock vara försiktig med att lita på denna lista. Ingen har nämligen kontrollerat den. Vinerna hamnar på listan om ordet naturvin nämns någonstans i informationen som leverantören har lämnat till Systembolaget. Det kan ha förekommit i namnet på själva vinet, i leverantörens eget företagsnamn eller någon annanstans i texten för vinet. Visst finns det några riktiga naturviner bland träffarna, men det finns också en hel del viner som man på goda grunder kan ifrågasätta om de verkligen borde marknadsföras som sådana.
Tilläggas bör att det finns en handfull viner som har ett litet sigill på flaskan eller etiketten där det står "naturvin". Inte heller denna information kontrolleras av någon annan än producenten. Det handlar dessutom om rätt storskaliga viner som man kan ifrågasätta om de verkligen är "riktiga" naturviner. Bland annat har jäst i vissa fall tillsats (det flesta anser att naturviner ska vara spontanjästa) och mängden tillsatt sulfit kan vara högre än vad som brukar anses okej i ett naturvin.
Just detta var skälet till att Äkta vara startade Naturvinsguiden, för att göra det lättare för konsumenten att navigera i denna djungel. Som en oberoende part har Naturvinsguiden ställt upp en definition av vad som kan anses utgöra ett naturvin och dessa kriterier ska alla viner som är med uppfylla.
Ivar Nilsson
Skriv på namninsamlingen här >>
Gå till Naturvinsguiden här >>
Läs mer
Så vill alkoholindustrin märka sina produkter >>
EU vill låta alkoholindustrin sköta märkningen själva >>
Resolution om alkoholmärkning antagen >>
Alkoholmärkningen vidare i EU >>
EU-utskott röstar om alkoholmärkning >>
EU-parlamentariker vill ha vinmärkning >>
Fel om ingrediensförteckningar på öl >>
Blogg: Hur tänkte ni nu EU? >>
Stoppades efter hög halt av tillsats >>
Säg vad det är i ölet! *Namninsamling* >>
Vinmakarens hemliga tillsatser >>