Palmolja är en mycket viktig olja, inte minst i livsmedelsindustrin. Uppskattningar visar att den används i så många som hälften av alla livsmedelsprodukter. Samtidigt är produktionen ifrågasatt för att den bidrar till skövling av regnskog.
Ett av de företag som levererar palmolja till industrin är Sverigebaserade AAK, med familjen Schörling, Sveriges näst rikaste familj, som huvudägare. Företaget, som tidigare hette AarhusKarlshamn AB, som har över 3 000 anställda i fler än 25 länder.
Varifrån kommer deras palmolja? Och är den så hållbar och spårbar som företaget påstår? Det har Expressen granskat i ett nyligen publicerat reportage.
Löften om att gå längre än RSPO
På AAK:s hemsida skriver man sida upp och sida ner om sitt miljömässiga ansvarstagande, att "hållbarhet är en del av vårt DNA". De framhåller sig som en av grundarna av hållbarhetsorganisationen Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), som ska stå för hållbar palmoljeproduktion. Men de skriver också att de går längre än RSPO. Enligt den egna policyn har de tagit på sig att kunna spåra den palmolja som de köper ner till det plantage som den kommer ifrån. Varje år publicerar de dessutom en hållbarhetsrapport över sina framsteg på området. 2014 gick de ut med att de var på väg att avsluta all handel med "smutsig palmolja".
Det hela låter bra på pappret, men det verkar dock stämma dåligt överens med verkligheten.
Illegala oljeplantage i naturreservat
Expressen har besökt illegala oljepalmsplantage i naturreservat i Indonesien, som är världens största producent av palmolja. De har även varit på en palmoljefabrik i närheten dit frukterna från de illegala plantagen förs, ofta med lastbilar utan registreringsnummer för att dölja ursprunget. Och just denna fabrik är en av underleverantörerna till AAK.
Expressen hänvisar också till en granskning gjort av Greenpeace som även den visar att flera av de fabriker som AAK köper palmolja ifrån i Indonesien, delvis använder palmoljefrukter som är illegalt odlade i naturreservat.
– Att som AAK kan gå ut med en image och säga att de arbetar med hållbar palmolja är skrattretande. Man blir helt enkelt chockerad, säger Erika Bjureby, expert på globala skogsfrågor hos Greenpeace, till tidningen.
Ändrar från 100 till 55 procent
På AAK:s hemsida har det dessutom så sent som början av 2020 stått att företaget under 2018/2019 kunde spåra 100 procent av den palmolja som de köper hela vägen till plantaget. Den siffran har de nu ändrad till 55 procent. Och i den hållbarhetsrapport som de publicerade i april i år är siffran för 2019 justerad till 53 procent. Och i Asien, där merparten av världens palmolja produceras, kan bara 35 procent av oljan spåras till plantaget.
AAK väljer först att inte svara alls på Expressens frågor. Sedan publicerar de en text på sin egen hemsida där de menar att de inte själva köper olja eller palmoljefrukter från plantager och kvarnar, utan att det sker genom mellanhänder, som i sin tur ska se till att AAK:s policy följs.
Efter att Expressen publicerat en uppföljningsartikel skriver företaget i ett mejl till tidningen att de bland annat tar "alla anklagelser inom leveranskedjan för palmolja på största allvar och vi välkomnar all ny information om eventuella illegala handlingar".
De har även lagt ut en text som svar på granskningen på sin hemsidan.
Ivar Nilsson
Läs Expressens granskning här
Läs mer