Läs mer om ultraprocessad mat här
Varningar för "ultraprocessad mat" hörs allt oftare i debatten om mat. Diskussionen kring begreppet kan ses som en fortsättning på debatten om tillsatser i maten, som författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson uppmärksammade i sina böcker ”Den hemlige kocken” (2007) och ”Äkta vara” (2008).
Debatten om tillsatser Böckerna ledde också till att föreningen Äkta vara grundades. Syftet var att lyfta fram hur fabriksmaten framställs och vad den egentligen innehåller och att i förlängningen bana väg för ärligare produkter utan tillsatser, aromer och industriella ingredienser.
De senaste åren har begreppet "ultraprocessad mat" blivit allt vanligare i debatten. Även det handlar i stor utsträckning om tillsatser, eftersom de är karaktäristiska ingredienser i just denna typ av mat. Och det är sannolikt ett begrepp som det kommer att pratas alltmer om. Nyligen var läkaren, BBC-profilen och forskaren Chris van Tulleken, författaren till en bästsäljande bok i ämnet, på besök i Sverige i samband med att boken släpps på svenska.
Kopplar ultraprocessat till sjukdomar I dag publicerade Svenska Dagbladet en intervju om boken . I tio år har han studerat hur den ultraprocessade maten påverkar oss. Det finns nämligen forskning som pekar på att den skadar vår hälsa.
– Vi har mer än 80 studier av olika slag som inte bara kopplar ultraprocessad mat till sjukdomar och förtida död, utan också visar att det orsakar fetma. Bevisen är lika starka som när myndigheter började begränsa tobaksrökningen, säger Chris van Tulleken, till Svenska Dagbladet.
Bland annat har den ultraprocessade maten kopplats till ökad risk att drabbas av fetma, diabetes typ 2, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och depression.
En kritiserad klassificering När man pratar om ultraprocessad mat så avses i regel den definition av begreppet som ges i det så kallade NOVA-systemet. Det är ett sätt att dela in maten som vi äter i fyra olika kategorier efter hur industriellt processade de är (se faktaruta). Systemet utvecklades av brasilianska forskare och ligger till grund för landets kostråd. Det används flitigt av forskare över hela världen och stöttas av flera FN-organ. Trots det har systemet kritiserats för att vara trubbigt och otydligt, något som van Tulleken inte alls håller med om.
För forskare finns det visserligen en lång och komplicerad definition, men för vanliga konsumenter tycker han att denna beskrivning är tillräckligt tydlig: – Är det inslaget i plast och har ingredienser som du inte använder hemma i köket så är det ultraprocessat.Riktar ljuset mot framställningen Syftet med systemet är att rikta ljuset mot hur maten framställs, istället för att bara fixera sig vid enskilda näringsämnen eller ingredienser, som socker, fett, salt, kött eller gluten.
– Just nu förnekar folkhälsomyndigheter i Skandinavien och i Storbritannien att bearbetningen gör någon skillnad. Samtidigt säger regeringarna i Frankrike, Kanada, Belgien, Israel, Brasilien, Chile, Colombia, Mexiko, Argentina alla nej, bearbetning gör skillnad. Liksom UNICEF, WHO och FAO, säger han i artikeln.
Läs hela artikeln här
FAKTA: NOVA-systemet Klass 1: Minimalt processade livsmedel T ex frukt, grönsaker, kött och mjölkKlass 2: Processade ingredienser T ex socker, salt, fetterKlass 3: Processad mat T ex konserverade frukt, grönsaker, kött och fisk, ostKlass 4: Ultraprocessad mat T ex läsk, kycklingnuggets, margarin, köttsubstitut, frukostflingor, snacks, godis, färdigmatIvar Nilsson
Foto: Jonny Storey 2023