Det finns en hederlighetsstämpel över filmjölk, traditionell och enkel och själva sinnebilden för en vacker sommardag. Filmjölk är syrad mjölk precis som yoghurt, det är bara olika bakteriekulturer som används. Bakterierna i yoghurt förbrukar mer laktos, mjölksocker, och därmed blir den syrligare än filmjölken. Att tillsätta bakterier är ett beprövat sätt att förlänga hållbarheten på. Det finns också fil med tillsats olika typer av lactobaciller som sägs vara extra nyttiga för magen.
Se upp för
Det är svårt att förvanska filmjölk, vi vill nog ha den så naturlig som möjligt. Men det går: Smaksatt fil är numera vanligt i kylhyllorna men det tog betydligt längre tid än för yoghurten. Arla, som är den största producenten, säger förstås att det är svenska folket som begärt fram den. En av Arlas smaksatta fil, blåbär och hallon, innehåller lika mycket socker som bär trots att den betecknas som lättsockrad. Till det kommer sen majsstärkelse, arom, förtjockningsmedel och citronsyra.
Leta efter
Fil från lokala gårdsmejerier. Smakar oftast bättre med en bra balans mellan syra och sötma. Roslagsmjölk gör ekologisk fil, 3% och Resta gård gör en gammaldags ekologisk filmjölk på 5%.
Wapnö mejeri gör fil på mjölken från frigående kor.
Säsong
Det finns faktiskt säsonger för filmjölken, även om standardiseringen nästan lyckats utplåna dem. Filen blir olika tjock och olika fet olika årstider, och får också viss förändring i smaken.
Tips
Blanda till din egen smak på filmjölken. En kul utmaning för barnen att själva komma på nya smaker.