Mjölk

Livsmedel, uppdaterad 3 augusti 2021

Mjölk behöver ingen närmare beskrivning. Eller gör den det?

Knappast något samtalsämne är hetare än ett glas kall mjölk. I debatten kan man bland annat höra: "mjölk är det naturligaste näst vatten vi kan dricka", "det är onaturligt för människor att dricka mjölk, mjölk är till för kalvar", "mjölk dracks på stenåldern", "mjölk dracks inte på stenåldern".

Dessutom finns de som säger att opastöriserad mjölk är oerhört farlig och ska förbli förbjuden, medan andra tvärtom påstår att mjölk borde vara opastöriserad och som säger att opastöriserad mjölk är hälsobringande.

Klart är i alla fall att det som vi dricker är långt ifrån det som kommer ur kons spenar. Innan den hamnar i våra glas har den pastöriserats (hettats upp för att döda skadliga bakterier som kan förorena mjölken), homogeniserats (fettet finfördelats med högt tryck så att det inte ska separera), standardiserats (mjölk och grädde separeras och blandas sedan till önskad fetthalt) och vitaminiserats (tillsats av D-vitamin). Samtidigt har den tappat en del av sin smak, sina näringsämnen och sina enzymer som förstörs vid pastöriseringen.

Se upp för
Alltför processad mjölk, som ultrahögpastöriserad (UHT). Ju hårdare pastörisering, desto större större påverkan på smak och näring. Se också upp med mjölkdrycker smaksatta med choklad, jordgubbe etc. De innehåller ofta socker, stabiliseringsmedel, emulgeringsmedel, färgämnen och aromer.

Leta efter
Mindre behandlad mjölk. Idag går det att köpa mjölk som inte har homogeniserats, standardiserats (dvs den har den naturliga fetthalten) eller vitaminiserats. Ofta kallas den för lantmjölk, gammaldags eller liknande. Det är dock förbjudet att sälja opastöriserad mjölk i svenska butiker, däremot får det säljas i liten skala direkt från bondgården, för den som är nyfiken på hur en helt obehandlad mjölk smakar. Livsmedelsverket avråder dock ifrån att dricka opastöriserad mjölk, särskilt barn, gravida och äldre. I vissa andra länder är försäljning av opastöriserad, särskilt kontrollerad, mjölk tillåten även i butik. I flera länder säljs dessutom mjölk som har mikrofiltrerats istället för att pastöriserats, vilket anses vara ett skonsammare sätt att avlägsna skadliga bakterier.

Säsong
Mjölk varierar naturligt i fetthalt under året. Därför varierar också gammaldags mjölk och lantmjölk i fetthalt mellan 3,8 och 4,5 procent. All annan mjölk är standardiserad, det vill säga fettet separeras först för att sedan tillsättas i avsedd mängd för att bli lika fet året om.

Tips
Det finns även annan mjölk än komjölk, t ex getmjölk och fårmjölk, om du vågar smaka.

Annons
Livsmedel A-ö