Yoghurt

Livsmedel, uppdaterad 5 augusti 2021

Yoghurt är kultur, både bokstavligt och bildligt. En uråldrig produkt som görs genom att mjölken syras och därmed tjocknar och får längre hållbarhet.

Både filmjölk och yoghurt syras med mjölksyrebakterier, det är bara olika bakteriekulturer som används. Dessa trivs i olika temperaturer: filbakterierna i rumstemperatur och yoghurtbakterierna lite varmare. De äter laktos, det naturliga sockret i mjölken, och bildar bland annat mjölksyra.

Bakterierna i yoghurt äter något mer av laktosen och blir därmed också syrligare än filmjölken. Processen gör också att kasein fälls ut, vilket gör att yoghurten får en fastare konsistens.

Yoghurt har, precis som mjölk, en naturlig variation av fetthalten, 3.8–4,4 procent. Variationen beror på årstid och på var i landet korna betat. Den har dock precis som övriga mjölkprodukter standardiserats och lightifierats, vilket påverkar både smak och konsistens.

Men något har hänt. De senaste åren har tillverkarna helt plötsligt kunnat plocka bort flera av de tillsatser som tidigare ansågs nödvändiga i de smaksatta varianterna. Det finns dock sorter kvar som innehåller både tillsatser och aromer. Många använder också tillsatt mjölkprotein för att få till krämigheten.

Se upp för
yoghurt med långa innehållsförteckningar. Tillsatser används av de flesta tillverkare, värst verkar det vara i yoghurtprodukter riktade till barn. Franska Yoplait har riktigt många ingredienser, bland annat innehåller de inte bara ett utan två konstgjorda sötningsmedel.

Leta efter
naturell yoghurt, gärna sådan med naturligt varierande fetthalt. Arla har en ekologisk mild naturell sådan. Smaksätta kan man göra själv, så slipper man aromer och tillsatser.

Ekologiskt
De flesta mejerier har idag ekologiska varianter.

Tips
Yoghurt är lätt att smaksätta själv, med bär från frysdisken, eller kryddor som ingefära, kanel eller kardemumma. Tänk på att yoghurt har lång hållbarhet. Rätt förvarad håller den sig flera veckor efter bäst före-datum.
Annons
Livsmedel A-ö