Öl

Livsmedel, uppdaterad 10 december 2021


öl

"Äkta vara-öl" stipulerades redan av tyskarna i Reinheitsgebot från 1516. Där begränsades innehållet till enbart malt, humle och vatten. Även jäst tilläts de facto, även om man vid den tiden inte kände till exakt vad det var eller hur den fungerade.

Traditionellt har öl varit en synnerligen närproducerad dryck. Från början bryggde man hemma för husbehov och när kommersiella bryggerier senare inrättades fanns det hundratals runt om i landet.

Hela bryggeribranschen kom senare att utsättas för en kraftig centralisering, där lokala bryggerier köptes upp eller lades ner och de resterande företagen växte. I mitten av 1990-talet fanns det så lite som 15 bryggerier i Sverige. Sedan dess har dock det lokala och småskaliga ölet fått en rejäl uppsving. Den stora tillväxten av mikrobryggerier har gjort att det totala antalet bryggerier nu har passerat 300 stycken. Huvuddelen av den öl som konsumeras i Sverige, i volym mätt, kommer dock  fortfarande från svenska eller internationella storbryggerier.

Där kan malten drygas ut med billigt ris och majs och beskan kan komma från så kallat isomeriserat humleextrakt, istället för vanlig humle. Dessutom får inte mindre än 34 tillsatser med E-nummer användas. 

Se upp för
öl som inte deklarerar vad de innehåller, eller endast deklarerar "innehåller kornmalt". I dessa fall är det nämligen svårt att få veta vad ölet innehåller. På drycker med en alkoholhalt över 1,2 volymprocent är tillverkaren inte ålagda att redovisa innehållet för konsumenten.

Leta efter
öl från mindre bryggerier, som tillverkar öl på ett mer hantverksmässigt sätt.

Ekologiskt
Det är lätt att hitta ekologisk öl, från både stora och små bryggerier. Ofta är det dock endast malten som är ekologisk, eftersom humlen utgör en väldigt liten del, men det går att hitta sorter som även innehåller ekologisk humle.


Annons
Livsmedel A-ö